Доступність посилання

ТОП новини

«Війна і мир» за мотивами української коаліції


Тетяна Ярмощук Київ, 20 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Взаємні звинувачення між президентською і прем’єрською командами перейшли всі уявні межі. Але сторони втомлено констатують: альтернативи нинішній коаліції немає. Парламентський віз потроху рипить і сьогодні народні депутати навіть ухвалили пару-трійку законів. Але напруга всередині коаліції відчувається майже на фізичному рівні. Що може зняти її? І чи можливо це взагалі?


Умовою «поганого миру» у нинішньому президентсько-прем’єрському протистоянні має стати виконання коаліційних домовленостей. А саме: Блок Юлії Тимошенко проголосував за закон про Кабінет Міністрів, натомість «Наша Україна – Народна самооборона» має підтримати кандидатуру Андрія Портнова у крісло голови Фонду держмайна, сказав Радіо Свобода перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожемякін.

«Розпаду коаліції не буде, навіть якщо бажають дуже сильно, і у Секретаріаті Президента теж. Можна говорити, що ситуація стабільна. Я не хочу сказати, що вона зовсім нормальна, але стабільна. Є проблеми, але завтра о 15:00 ми збираємося на раду коаліції. Сядемо, спокійно обговоримо, відпрацюємо спільне рішення, а потім будемо рухатися далі. На сьогоднішній день у нас у залі є спільна мова. Єдине, що нам іноді заважає «Єдиний центр». Як, скажімо, сьогодні він не голосував за урядовий законопроект щодо закупівель. Але, думаю, що ми будемо якось і без них обходитись. Завжди є люди, які нормальні законопроекти підтримають», – зазначив Андрій Кожемякін.

Виходу з коаліційного глухого кута наразі не видно

Нинішня ситуація тупикова. По-перше, коаліція де-юре не може розпастися, оскільки у «Нашій Україні – Народній самообороні» немає достатньої кількості голосів для ухвалення такого рішення. Але і виходу з коаліційного глухого кута теж не видно.

Загладити гострі кути нинішнього протистояння може хіба що погода, каже Радіо Свобода представник НУНСу Олесь Доній: «Пом’якшення найближчими тижнями може бути тільки у зв’язку з природними умовами. Зараз добра погода, поступово починається сезон відпусток. А традиційно, влітку політичні пристрасті в Україні вгамовуються і політичні сили накопичують нові ресурси для осіннього протистояння. За останньою інформацією, щось розлагодилося на спробі внести спільні зміни до Конституції між Блоком Юлії Тимошенко та Партією регіонів, а отже, 300 голосів для внесення змін самостійно у парламенті на цей момент немає. Тож це сприятиме збереженню статусу кво».

Представники ж Партії регіонів, яких президентсько-прем’єрське протистояння відсунуло в тінь, але до голосів яких систематично апелюють коаліціянти, не виключають, що час від часу таки тішитимуть уряд своєю підтримкою.

«Ми ж не є непримиренна опозиція взагалі до всього. І ми час від часу підтримуємо пропозиції, які надходять від уряду, якщо вони ідуть на користь українському народу», – зауважив регіонал Олександр Лавринович.

Від політичної кризи – до політичної апатії

Нинішня політична нестабільність і, зокрема, конфлікт всередині коаліції викликає у виборців апатію та аполітичність, зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода психолог Наталія Кухтіна. За її словами, ця ситуація може зіграти на користь тих політичних сил, які наразі поза увагою камер.

«Він є цей конфлікт, і люди його відчувають. Це викликає роздратованість, апатію і недовіру. Кожна людина психологічно прагне спокою, незважаючи на те, чим вона займається, прихильником якого лідера є, і впевненості та стабільності. І тому люди від цього відсторонюються, і вони можуть зробити вибір «хай буде гірше, але інше», – сказала Наталія Кухтіна.

Відтак, кажуть експерти, політичним грандам дострокові вибори не вигідні – для кожного з них вони можуть стати «холодним душем».
XS
SM
MD
LG