Доступність посилання

ТОП новини

На цьому тижні відбудеться беатифікація сестри Марти Вєцкої


Галина Добош Івано-Франківщина, 21 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У 2004 році Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив декрет про героїчність чеснот сестри Марти Вєцкої. У 2007 році папа Бенедикт XVI затвердив декрет про визнання чуда, приписаного заступництву цієї сестри. Беатифікація (зарахування до лику блаженних) відбудеться у Львові. Відзначатиме цю подію і Снятин, де похована сестра Марта Вєцка.

Сестра Марта Вєцка
18-літня польська дівчина Марта Анна Марія Вєцка свідомо вступила до Згромадження Сестер Милосердя при монастирі у Кракові. Доглядала хворих у Львові, містечку Підгайці на Тернопільщині, Бохні під Краковом. Потім – Снятинська повітова лікарня, перша в Станіславському воєводстві громадська лікарня.

Життя віддала за іншого

Через 5 років дівчини не стало: коли після хворої на тиф потрібно було провести дезинфекцію ізолятора, сестра свідомо замінила молодого санітара, батька маленької дитини. Захворіла на тиф і померла 30-річною. Похована на Снятинському цвинтарі.

І хоч минуло вже більше ста років, про Марту Вєцку пам’ятають місцеві люди, каже районний акушер-гінеколог, завідувач відділення Снятинської лікарні Юрій Жигалов.

«Настільки хороша думка була про неї у снятинчан, у тих людей, хто її знав, що є і до сьогодні. Кожний раз буваю на цвинтарі, тому що в нас там і рідні, і знайомі, то не можемо не спинитися коло цієї могили і схилити низько голови. Маса людей приходить до неї, щоб пом’янути її пам’ять. Вона своїм подвигом, своєю людяністю надихає нас, снятинчан, на мужні вчинки», – зазначив місцевий лікар.

Те, що сестра Марта була римо-католичкою, значення не має. До могили приходять і українці, і поляки, і євреї, і росіяни. На хресті висять українські рушники, горять свічки. Їй приписують дива зцілення. Історія життя і смерті Марти Вєцкої та паломництво віруючих протягом століття до її могили стали поштовхом до початку у 1997 році канонізаційного процесу. Тепер він завершується беатифікацією сестри милосердя.

А у Снятині зараз діє Громада сестер милосердя, яка опікується будинком дітей-інвалідів, дитячим садком у Заболотові, дітьми-сиротами та дітьми, чиї батьки пиячать. У громаді четверо сестер римо-католицької віри, які приїхали з Польщі.
XS
SM
MD
LG