Доступність посилання

ТОП новини

«Система орденів». Кому і за що вручають державні нагороди в Україні?


Марічка Набока, Сашко Лащенко В Україні з’явилася нова державна нагорода – орден Свободи. Президент Ющенко затвердив учора статут цієї відзнаки та її малюнок. Таким чином українців можуть нагородити тепер сімома орденами та шістьма державними медалями. Є також найвище звання — Герой України. Чи вистачає Україні державних нагород, або, можливо, їх забагато?

ГЛАС НАРОДУ:
Кому і за що вручають державні нагороди в Україні?
Віктор, вчитель:
- Назви зараз не пам’ятаю. Видають за здобутки, за те, що людина зробила для держави. Нагороджують тих, кого необхідно.
Олена, журналіст:
- Є орден Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, княгині Ольги. Видають за великі справи, допомогу людям. Не здивуюся, якщо комусь орден видали не за хороші справи, а просто за гроші.
Кочержинський Юрій, письменник:
- Є люди, які відмовилися приймати нагороди від цієї влади. Якщо хтось має нагороду цієї влади, це мені нічого не скаже. А якщо він скаже, що йому давали, а він відмовився – оце людина!
Лариса, менеджер:
- Треба давати людям, які працюють на країну. Це і благодійність, і діяльність для розвитку держави. Це може бути вклад в політику, у промисловість.
Красковський Михайло Андрійович, пенсіонер:
- Є орден княгині Ольги, є Ярослава Мудрого, але як подивлюся, кому їх дають, то волосся дибом стає.
Орден Свободи

«Для відзначення громадян за видатні та особливі заслуги в утвердженні суверенітету та незалежності України». Саме для цього встановлено, згідно з текстом указу Президента, орден Свободи. Ідея ордена Свободи з''явилася у Ющенка незабаром після Помаранчевої революції. За які заслуги вручатимуть нову відзнаку, чим вони відрізнятимуться від заслуг кавалерів, наприклад, ордена Ярослава Мудрого, розповів Радіо Свобода Віктор Бузало, заступник керівника служби нагород Секретаріату Глави держави.

«Там ідеться про розвиток демократичних засад. Саме цей акцент не було враховано в таких нагородах, як, скажімо, Орден Ярослава Мудрого. Це і розвиток демократії, і консолідація українського суспільства. Тобто ті поняття, які є пріоритетними на сьогоднішній день для багатьох держав.

Механізм отримання нагород є таким: кандидати мають пройти висунення і офіційне входження через центральні органи виконавчої влади».

Орден Свободи має форму рівностороннього хреста з розбіжними сторонами. Вони вкриті білою емаллю та прикрашені чотирма прямокутними штучними кристалами «Сваровські». У центрі - круглий синій медальйон із золотим зображенням Знака Княжої Держави Володимира Великого. Отже, з новою відзнакою Україна має сім державних орденів: Ярослава Мудрого (у якого п’ять ступенів), «За заслуги», Богдана Хмельницького, «За мужність», княгині Ольги (ці відзнаки мають по три ступені) і Данила Галицького. Про нагороди, які були і є в Україні, розповідає історик Ярослав Тинченко.

«У Російській імперії і в часи Радянського союзу нагороди були двох типів. Перші – вислужні. Це, коли людина обіймала якусь посаду, наприклад, 10 років, 25 років, 30 років. Другий тип нагород — це за бойові заслуги або за трудові заслуги. У незалежній Україні ця схема була перейнята з минулих часів. Зараз ордени несуть значення нагород за якийсь вчинок».

Кількість росте, значимість падає

Практично кожна держава світу має свої нагороди. У Таїланді є, наприклад, орден Білого слона, у Франції – орден Почесного легіону, встановлений ще Наполеоном Бонапартом, у США є Президентська медаль свободи і Золота медаль Конгресу. Докладніше про американські відзнаки – кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн.

«Нема девальвації державних нагород, бо вони присуджуються в кожному окремому випадку, ніколи масово. Медалі мають бути документально підтверджені, має бути обґрунтування, щоб їх вручити. Наприклад, Конгресова медаль Честі існує від 1861 року. І з того часу лише 3500 осіб нагороджені».

За роки незалежності в Україні з’явилося сотні кавалерів орденів, а також відзначених званням Героя України. Серед нагороджених академік Борис Патон, Леонід Кравчук (він, до речі, рекордсмен за кількістю отриманих орденів Ярослава Мудрого, їх екс-президент має аж чотири), колишній спікер парламенту Іван Плющ, екс-мер Києва Олександр Омельченко, спортсмени Віталій Кличко, Яна Клочкова, Андрій Шевченко. Є також митці, депутати, економісти... Серед кавалерів ордена Ярослава Мудрого значаться також і екс-генпрокурор Михайло Потебенько, і колишній прем’єр Павло Лазаренко.

Нагороджений два роки тому званням Героя України колишній політв’язень Степан Хмара стверджує, що звання і державні відзнаки девальвуються.

«Я не знаю, чому і хто цим займається. Але в багатьох випадках вони мене дивують. Я думаю, що треба, щоб громадськість піднімала ці питання, бо Президента дуже часто підставляють, очевидно, ті, хто йому готує ці проекти, укази».

Кавалер ордена Ярослава Мудрого, філософ Мирослав Попович вважає, що державних нагород має бути мало, саме тоді зросте їхня вага:

«Їх повинні вручати людям лише у виняткових випадках. Скажімо, Герой України - це повинна бути просто унікальна людина. Різноманітність цих нагород і їхній діапазон поширення просто перетворює їх на один із засобів спілкування керівників держави зі своїми близькими, незалежно від того, хто Президент».

Рідкість та значимість нагород залишаються для України неабиякою проблемою, констатує художник, геральдик Олекса Руденко:

«Статути перегукуються, дуже багато незрозумілих моментів з нагородженням. У нас дуже багато стало Героїв України, їх кількість явно перевищує всі розумні межі».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG