Доступність посилання

ТОП новини

ЄС засуджує політику Італії стосовно ромів


Наталка Кудрик Рим, 21 травня (RadioSvoboda.Ua) –Депутати єпропарламенту засуджують депортацію циганів, до якої нещодавно вдалася влада Італії. Європарламент присвятив питанню порушення прав ромів в країнах ЄС спеціальне засідання. Європарламентарі закликали Рим гарантувати кочівному народу дотримання його прав.

Це сталося в одному з кварталів Неаполя. Молода циганка проникла у помешкання неаполітанців, намагаючись викрасти їхнє немовля. Як вияв помсти жителі району підпалили стихійний табір циганів, ті кинулися навтьоки.

«Вони повинні забиратися звідси геть! Ці цигани створюють тут багато проблем, суцільний безлад!» – вигукує роздратовано один італієць. Перелякані мешканці табору у розпачі: «Ми не можемо вийти зі свого табору, бо боїмося. Не можемо вибратися на роботу, нічого, нічого не можемо зробити!»

Забравши дітей, а хто встиг і деякі клунки, вони таки покидають місце. Хтось знаходить тимчасовий притулок у благодійних осередках, та більшість вирушає у невідомість.

«Ситуація з ромами жахлива»

Порівняно з іншими європейськими країнами, в Італії присутність ромів відносно невелика: 200 тисяч осіб. Майже половина має італійське громадянство, решта 120 тисяч перебуває в країні напівлегально чи нелегально. Таку статистику після дводенного перебування в Італії оприлюднила спостерігач ЄС Вікторія Мохаксі.

За її словами, майже всі ці люди втікли з Румунії від голоду і бідності, тому мають отримати статус біженців. Рим, зазначила пані Мохаксі, досі не попросив у Євросоюзу коштів, передбачених на інтеграцію нацменшин. Ситуація з циганським населенням в Італії – одна з найгірших у Європі, підсумувала представник ЄС.

Італійська влада наголошує, що саме роми переважно румунського походження, не маючи роботи і засобів для існування, часто скоюють важкі злочини. Дбаючи про безпеку громадян, які вкрай розгнівані розгулом криміналу, міністр внутрішніх справ Роберто Мароні надав мерам великих міст більше повноважень для впорядкування циганських таборів.

Полювання на нелегалів

У Римі, наприклад, лише 20 із 85 таборів мають легальний статус. Мер столиці Джанні Алеманно розпорядився знести усі стихійні бараки. Їхні мешканці, котрі мають документи, будуть інтегровані до законно створених таборів. Нелегалів обіцяють висилати з країни.

Кримінальні хроніки місцевих медіа переповнені і фактами, де виконавці злочинів італійські громадяни. Та уряд правоцентристів наразі обрав мішенню нелегальних іммігрантів і ромів. Лівоцентристська опозиція застерігає, що така завзята боротьба із чужинцями посилює расистські настрої в суспільстві.

Єврокомісар Владімір Шпідла під час дискусії у Страсбурзі сказав: «Приклад насильства проти ромів на зразок італійського, на жаль, не поодинокий випадок у Європі». Не слід вважати усіх ромів кримінальними злочинцями, а варто більше працювати над поліпшенням умов їхнього проживання і дотриманням прав, додав посадовець. Парламентарі закликали італійську владу не допускати хвилі ксенофобії і суворіше карати винних у нападах на циганську спільноту.
XS
SM
MD
LG