Доступність посилання

ТОП новини

«А все ж нестерпна безвинна кара...» У Дніпропетровську відбулися Стусівські читання


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 21 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Нинішній рік в Україні проходить під знаком ювілею Василя Стуса. У Дніпропетровську з нагоди 70-річчя від дня народження відомого українського поета-дисидента відбулися Стусівські читання. Їх влаштували викладачі та студенти-філологи місцевого університету, а назвали рядком зі стусової поезії: «А все ж нестерпна безвинна кара...».

…Дорога до Бога, ламка і витка, чатує тривога, долає знемога, а пісня підноситься, віща й щемка.

Тремтливі рядки поезій, свічки та квіти, портрет Василя Стуса, як образ, на покуті, в рушниках… Традиційні Стусівські читання цього року відбуваються в атмосфері особливого піднесення.

В університетській програмі, кажуть на філологічному факультеті, творчість Василя Стуса потроху почала з’являтись у 90-ті. До того вона була відома обмеженому колу викладачів, в основному зі зшитків самвидаву. Нинішні студенти-філологи, за міністерською програмою, мали б починати вивчати поезію дисидента аж на четвертому курсі, однак на факультеті Стусом зачитуються всі, починаючи з першокурсників.

Молода викладачка кафедри літератури Ірина Біла сама щойно зі студентської лави. Каже, в поезію Стуса закохалася в університеті, бо в школі твори людини, яку справедливо називають найбільшим духовним поетом України XX століття, вивчали дуже поверхово й побіжно.

«Перед вступними іспитами треба було готуватись, багато читати, тому тоді йшлося не про осягнення глибин його поезії, а про автоматичне запам’ятовування. Молодому поколінню зараз в силу віку більш цікава інтимна лірика Стуса, і дуже цікаво відкривати невідомі сторінки цього поета», – зазначає Ірина Біла.

Заважає ореол мучеництва постаті Стуса-борця і громадянина?

А втім, викладачі філологічного факультету кажуть: ореол мучеництва, яким осяяна постать Стуса-борця і громадянина, як це не парадоксально, заважає усвідомити справжню цінність написаного ним. Віддаючи шану його мужності і героїзму, не слід забувати, що він був іще й тонким ліриком, переконана старший викладач філфаку Ольга Шаф.

«Його погляди, його політичні переконання наклали відбиток на вивчення його поезії. Для нас Стус лишається борцем і патріотом, а менше – літературознавцем, поетом. І це об’єктивний факт. Але я впевнена, що далі буде більше уваги звертатись на художню цінність його творів», – зауважила Ольга Шаф.

Нінель Заверталюк
Щороку в Україні виходять у світ нові монографії та статті, присвячені творчості Василя Стуса. Тільки в останні роки було захищено кілька дисертацій, одна з яких – у Дніпропетровському національному університеті. Але творчість поета настільки багатогранна і неохопна, що дослідникам вистачить праці ще не на одне десятиліття, каже доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Нінель Заверталюк.

«Є над чим працювати. Навіть його рукописи зараз ще не можна порівняти, дослідити з точки зору еволюції автора. Не все ще видано, не все зібрано, і робота потрібна дуже велика», – наголошує професор.
XS
SM
MD
LG