Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії заявляє про перемогу своєї партії на парламентських виборах


Міхеїл Саакашвілі стверджує, що Єдиний національний рух має отримати конституційну більшість, тобто дві третини зі 150 місць у парламенті. За першими попередніми результатами голосування, які оприлюднює сьогодні Центрвиборчком Грузії, Єдиний національний рух набирає майже 62 відсотки голосів. Опозиційний блок дев’яти партій «Об’єднана опозиція» підтримали майже 15 відсотків виборців. Ці цифри стосуються наразі понад 44 відсотків виборчих дільниць. Міжнародні спостерігачі заявили, що вибори були загалом демократичні, а відносно незначні порушення не можуть вплинути на їхні результати.


Міхеїл Саакашвілі стверджує, що Єдиний національний рух має отримати конституційну більшість, тобто дві третини зі 150 місць у парламенті.

За першими попередніми результатами голосування, які оприлюднює сьогодні Центрвиборчком Грузії, партія президента Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух» набирає майже 62 відсотки голосів. Опозиційний блок дев’яти партій «Об’єднана опозиція» підтримали майже 15 відсотків виборців.

П’ятивідсотковий прохідний бар’єр долають також опозиційні Християнсько-демократичний рух та Лейбористська партія.

Ці цифри стосуються наразі понад 44 відсотків виборчих дільниць.

Явка виборців, за даними ЦВК, становить 55 відсотків.

Міжнародні спостерігачі заявили, що вибори були загалом демократичні, а відносно незначні порушення не можуть вплинути на їхні результати.

За оприлюдненими вночі результатами екзит-полу, Єдиний національний рух набирає понад 63 відсотки голосів, «Об’єднана опозиція» – понад 14, іще дві опозиційні партії – Християнсько-демократичний рух і Лейбористська партія – майже 10 і майже 6 відсотків.

Майже такі самі, за даними екзит-полу, і результати кандидатів від політичних сил і на виборах другої половини парламенту, яку обирають не за партійними списками, а в мажоритарних округах.

Уночі в Тбілісі відбувся мітинг опозиції проти, як стверджують опозиційні діячі, фальсифікацій під час голосування. В акції взяли участь близько трьох тисяч осіб.

На ньому оголосили власні дані опозиції, за якими виходить, що Об’єднана опозиція має понад 33 відсотки голосів, а Єдиний національний рух – лише трохи більше від 30 відсотків. Але ці дані стосуються переважно столиці Тбілісі, де опозиція дійсно має значну підтримку.

Частина опозиції наперед заявляла, що не визнає інших результатів виборів, крім своєї «перемоги».

Матеріали до теми:

• Вибори в Грузії: влада знову перемагає, опозиція знову не вірить • Грузія після парламентських виборів: опозиція погрожує акціями протесту

• Грузія в пошуках конструктивної опозиції посеред поляризованих політичних сил • Парламентські вибори в Грузії критичні для її майбутнього
XS
SM
MD
LG