Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудеться переформатування коаліції?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: перший заступник міністра юстиції України Євген Корнійчук та народний депутат України, голова УРП «Собор» Анатолій Матвієнко.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Кирило Булкін: Пане Корнійчук, сьогодні Ви стали фактично персоною нон-грата в Росії. Міністерство закордонних справ Росії поширило інформацію про те, що Ви виступили з «некоректною заявою» стосовно голови уряду Російської Федерації.

Саму заяву не наводили, але ми знаємо, Ви сказали, що з огляду на висловлювання зразка того, що сказав Володимир Путін («Україна – це не держава»), було б логічним поставити питання і стосовно нього про доступ на територію України.

І далі в повідомленні МЗС Росії йдеться: «С учетом того, что заявил в своем публичном заявлении Е.В.Корнийчук, мы предполагаем, что он не планирует посещать Российскую Федерацию».

Пане Корнійчук, якісь офіційні відповіді Ви готові дати на таке висловлювання МЗС Росії?



Євген Корнійчук: Так, я готовий дати пряму відповідь. Я дійсно не збираюся відвідувати територію РФ найближчим часом. Тобто, наші тут наміри і сподівання зійшлися.

Пояснюючи ситуацію, я хотів би пояснити, що дійсно декілька днів тому не публічно, але в рамках телефонного інтерв’ю одному з українських радіоканалів я давав юридичну оцінку ситуації, яка склалася щодо певних російських громадян — їм нещодавно було заборонено в’їзд на територію України. Журналістів цікавила можливість оскарження рішення уряду України. Чи існує вона взагалі? Якщо є, то в якому форматі?

Тобто, дійсно, я нагадую, що пану Затуліну раніше, нещодавно пану Лужкову було заборонено в’їзд на територію України. Сталося це завдяки ворожим висловлюванням обох політиків, які направлені на фактично загрозу національному суверенітету і територіальній цілісності держави Україна і на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Я наголосив як юрист, що існують механізми дійсно оскарження таких заборон, і громадянам Росії, яким заборонено, треба звертатися до українських судів.

Надалі мені журналісти згадали про нещодавні висловлювання пана Путіна. До речі, я навів інформацію щодо нещодавнього звернення українського МЗС до МЗС Росії, який просив спростувати заяву пана Путіна відносно того, що Україна нібито не держава. На цю хвилину ніякої відповіді чи спростування від МЗС РФ не поступило.

Тобто, я сказав, що подібні висловлювання також можуть розглядатися потенційно як підстава для можливої заборони на в’їзд на територію України.

Я і на цю хвилину не відмовляюся від своїх висловлювань і як юрист вважаю, що робив коректні абсолютно висловлювання, в яких немає жодного натяку не на русофобію, на некоректність стосовно російських політиків.

Хочу сказати, що, на мою думку, дії російського МЗС на цю хвилину не є адекватними, по-перше. Я розумію, що полювання на відьом почалося, це перший дзвоник. Я буду не останнім, я думаю.

Остання моя теза полягає в тому, що в разі, якщо моя заборона на в’їзд до Росії буде ціною за те, що Україна не впускатиме надалі пана Затуліна і пана Лужкова, які будуть вороже ставитися до України, я буду щасливий.

Так прокоментував «чорну мітку» собі від МЗС Росії Євген Корнійчук.

А тепер переходимо до внутрішньої політики, де нагальним залишається питання про життєздатність коаліції, партнери по якій фактично щодня атакують один одного серйозними звинуваченнями і гострими заявами.

Сьогодні заступник голови фракції БЮТ Микола Томенко заявив, що привид широкої коаліції уже зайшов до Верховної Ради і що створення нової коаліції на базі НУНС та Партії регіонів заплановане після київських виборів…

Ми маємо перший дзвінок слухача.

Добрий вечір!


Слухач: Добрий вечір!

Володимир, Львів.

Пане Матвієнко, от ви розглядаєте кожен день питання про коаліцію, ще про щось… Ви розумієте, що ці питання народу набридли. Пора вже все-таки зайнятися питаннями для народу.

І ще відносно коаліції. Вам включили, шановні депутати демократичні, двічі зелений світлофор. Перший раз на Майдані в 2004 році, потім ще раз…

Якщо ви не можете коаліцію утримати, значить, тоді робіть або широку коаліцію, або будь-що, але займіться, будь ласка, не своїми питаннями, а питаннями народними. Є море, тисячі проблем!

Анатолій Матвієнко: Пане Володимире, Ви підтримали те, що я сказав. Я також вважаю, що сьогодні не треба з’ясовувати стосунки між СП і урядом. Я адресую критику і в один, і в інший бік. Дійсно, треба перестати публічно перетягувати канати, перенести це на рівень ради коаліції, дійсно відповідально реагувати на виклики часу. Бо я погоджуюся: народ стомився.

Тепер стосовно широкої коаліції. Я вважаю, що її конфігурація можлива за однієї формули, я це казав з самих початків, що найкраща коаліція – це БЮТ, «НУ» і Партія регіонів. Попри всі розбіжності, але за умови, що ми здатні поставити на перше місце національні інтереси.

Я і зараз кажу, що, залишаючи Юлію Володимирівну прем’єр-міністром, я запрошував би сьогодні Регіони до того, щоб ми переформатували коаліцію. І знову ж таки публічно оголосивши певну корекцію програми, але не відступивши ні на йоту на захисті суверенітету, територіальної цілісності, мови, культури, традицій, те, що робить наших громадян самоідентифікованими в цій державі, попробували б спільно, а не тішачись, потираючи руки, що, знаєте, от сьогодні уряд і коаліція не здатні щось зробити, відмобілізувавши наші всі сили, відреагували знову ж таки на виклики часу.

Від цього виграє Україна. Хай від цього програє, можливо, хтось, але проблеми перед національним інтересом будь-якої особи, навіть політичної партії не варті нічого.

Чи це може бути? Поки що це ілюзія. На превеликий жаль, більшість це не сприймає, Юлія Володимирівна Тимошенко зокрема. Але, мені видається, що цю тему варто було б дискутувати.

Євген Корнійчук: Шановний пане, я абсолютно згодний з Вами.

З одного боку, хочу висловитися на підтримку Ваших слів і сказати, що уряд дійсно робить все, що тільки може, для того, щоб думати про людей і дбати про людей, а не про власні інтереси.

З іншого боку, я тут хотів би опонувати панові Матвієнко відносно розширення коаліції. Це відносно того, відносно чого ми застерігаємо зараз, адже люди висловлювали довіру нам як коаліції НУНС і БЮТ. На сьогоднішній день позиція відносно запрошення Партії регіонів у правлячу коаліцію не має підтримки.

Я впевнений, що ми можемо знайти в собі сили і вміння справитися з тими завданнями і викликами, які стоять перед урядом.

Я хочу навести приклад того, що фактично Партія регіонів уже працює в уряді. Ви знаєте, що пані Богатирьова є секретарем РНБО. Керівниками дуже важливих органів у владі залишаються члени старої команди. Так ви знаєте, що ФДМУ, на жаль, і надалі очолює Семенюк. І Антимонопольний комітет очолює, на жаль, Костусєв. Це дуже важливі органи для того, щоб навести порядок в країні.

На жаль, ці кадрові питання досі не вирішені. І для нас сьогодні на раді блоку ці питання звучали як дорікання фактично, відхід від наших політичних домовленостей, коли ми цю коаліцію створювали.

Я думаю, що нам нічого не забороняє працювати спільно, як один кулак. Для цього нам абсолютно не потрібні інші політичні сили, для того, щоб навести порядок в країні.

Говорячи про закид відносно того, що Тимошенко займається популізмом, то я як людина, яка бачить її в роботі кожного дня, хочу сказати, що кожен її крок, направлений на покращення добробуту людей, фактично і сприймається як популізм.

Виплати заощаджень Ощадбанку СРСР, підвищення соціальних виплат, тобто пенсій, зарплат для держслужбовців – це все є популізмом, який, нібито, направлений на вибори. А про що тоді, вибачте, мають дбати уряди, якщо не про добробут своїх людей?

У нас ще один слухач.

Добрий вечір!


Слухач: Добрий вечір!

Дмитро, місто Київ.

Відомо, що нинішній Президент Ющенко керується не Балогою, а безпосередньо США. А те, що він Балогою керується, то кажуть політтехнологи…

А кому це відомо, пане Дмитре? Вам?

Слухач: Та багато політиків на чолі з Юрієм Луценком.

То чи є Балога громовідводом перед наступними президентськими виборами?

Анатолій Матвієнко: Я думаю, що це міф, який свідомо працює не на Україну і не на її інтереси, і стосовно Юлії Володимирівни, що вона там кимось керується, і стосовно Президента Ющенка.

Це комусь потрібно, щоб ми з вами шукали винуватців. Це політика в нікуди, тобто політика пошуку винних – це політика в нікуди, це політика з оберненою головою назад. Ми розіб’ємо собі голову в такій позі.

А тепер стосовно Ющенка. Я взагалі політиків ціную по тому, що вони здатні приймати непопулярні рішення і декларувати та добиватися непопулярних рішень, але національно відповідальних.

Я хочу сказати, що Ющенко сьогодні декларує дуже багато непопулярних рішень, але на мій погляд, переконливо правильних.

Я хочу запитати: хто ще з точки зору національних інтересів України, назвіть мені ще хоч одного політика, який декларує непопулярні рішення, але з точки зору національних інтересів правильні? Ніхто!

Ми ділимо всіх політиків, особисто я, на дві категорії: ті, які сидять на хвилі популізму і розгойдують її, яка веде Україну до ще більшої кризи, і ті, які є рифами, руйнаторами хвилі популізму.

А чи відповідає національним інтересам України заклик блокуватися в майбутній Київраді з блоком Черновецького? Чи не було такого?

Анатолій Матвієнко: Я, на жаль, не був на тій зустрічі. Наскільки я пам’ятаю цитату, яку наводив, то блокуватися з тим, хто переможе. Але це не було з блоком Черновецького.

Я сьогодні не обожнюю далеко Черновецького. Більше того, я був противником того, щоб у такий спосіб була запущена авантюра дострокових виборів. Авантюру запустили з ініціативи БЮТ. Авантюру пожнемо і ще до більшої кризи в Києві ми доживемо.

Питається, чому ми не змінили виборче законодавство? Чому ми не зробили через судові адекватні інстанції рішення по незаконних діях? Чому ми не пішли по закону і Конституції, а ми пішли авантюрним шляхом? Тепер на авантюру ложкою гребемо адекватну відповідь.

Пане Корнійчук, чи можуть вибори в Києві стати ще одним серйозним випробуванням для єдності коаліції? Як з цього виходити?

Євген Корнійчук: Безумовно. І Ви бачите, що, на жаль, єдиного кандидата від демократичної коаліції в Києві немає. Я думаю, що, можливо, відбудеться якесь диво, і цей кандидат з’явиться напередодні виборів. Але сьогодні ви бачите, що електорат досить розпорошений.

Я хотів би звернути увагу на те, що БЮТ, який виступав фактично ініціатором дострокових виборів, намагався це робити в рамках правового поля. І ми тричі створювали спеціальні групи щодо недовіри Київській міській раді. Але в ситуації повної тотальної корупції, коли міліція не могла фіксувати факти корупції, прокуратура не працювала з нами і інші правоохоронні органи, на жаль, нам це зробити в рамках правового поля інакше, ніж через закон про дострокові вибори, не вдалося.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG