Доступність посилання

ТОП новини

Із чим прибуде до Києва на енергетичний саміт президент Польщі?


Єва Поштар Варшава, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі з нетерпінням очікують позитивних результатів від Енергетичного самміту в Києві. Це найбільша за останні роки зустріч лідерів країн зацікавлених у транспортному коридорі з Каспію до Європи. У Польщі вона набула виняткового політичного пріоритету. У пошуках спільних позицій польський президент перед приїздом до Києва побував ще у Вільнюсі та Ризі.

Обговоривши напередодні віч-на-віч проблеми енергетичного саміту, у п''ятницю Лех Качинський разом із президентами Балтійських держав на борту літака польського президента прибудуть до Києва. Про те, з чим на саміт прибуде польський президент, Радіо Свобода запитало керівника відділу закордонних справ президентської адміністрації Мирослава Гандзліка.

«У першу чергу йдеться про енергетичну безпеку, тісне співробітництво країн Східної та Південної Європи у контексті їхнього майбутнього вступу до ЄС. Мається на увазі здійснення проекту транспортного коридору для енергоносіїв. Для Леха Качинського енергетичний саміт матиме найвищий пріоритет», – зазначив Мирослав Гандзлік.

Співробітники Леха Качинського наголошують на тому, що головними завданнями самміту будуть утворення Балто-Чорноморсько-Каспійського економічного товариства та проект побудови продовження нафтогону Одеса-Броди далі до Плоцька.

Керівники Польщі порозумілися щодо пріоритетів київського самміту

Минулого місяця у Варшаві президенти Польщі та України Лех Качинський та Віктор Ющенко говорили про ідею утворення міжнародного консорціуму для побудови у місті Броди нафтопереробного заводу. Однак згодом як польський уряд, так і представники державної нафтопереробної компанії ОРЛЕН висловилися проти.

Польська преса припускала, що проблема полягала в особистих непорозуміннях між прем’єром і президентом. Однак у середу на позаплановій зустрічі Лех Качинський та Дональд Туск досягли порозуміння у справі пріоритетів, що їх обстоюватиме Польща на енергетичному самміті, наголошує Мирослав Гандзлік.

«Важливо, щоби у Києві президент від імені Польщі обстоював одностайну політичну лінію щодо побудови нафтопереробного заводу у Бродах. У цьому питанні досягнуто згоди між президентом та прем’єром», – зауважив керівника відділу закордонних справ президентської адміністрації.

Пропозицію України треба обговорити на форумі Євросоюзу

А як Польща ставиться до української ідеї про утворення Балто-Чорноморсько-Каспійського економічного товариства? На це запитання Мирослав Гандзлік відповів: «З одного боку говоримо про енергетичний проект, з другого – хочемо покращення стосунків та у близькій перспективі членства країн Східної Європи в ЄС. У такому контексті треба розглядати українську пропозицію. Її суть це переконання, що учасники проекту це транзитні країни для транспортування енергоносіїв у Європу. Для того щоби проект набув європейської перспективи, ми повинні провести консультації на форумі ЄС, бо ж ця проблема належить до сфери єдиної енергетичної політики Євросоюзу».

Київський енергетичний саміт – це уже третя зустріч лідерів країн Центральної та Східної Європи, присвячена проблемам енергетичної безпеки. Минулого року саміти відбулися у Кракові та Вільнюсі. На краківському саміті ухвалено рішення про утворення міжнародної компанії «Нова Сарматія», яка здійснюватиме проект побудови нафтопроводу Одеса – Броди – Плоцьк. Зараз тривають роботи з підготовки технічно-економічного обґрунтування для продовження українського нафтогону до Польщі.
XS
SM
MD
LG