Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама все ближче до перемоги, але Гіларі Клінтон не здається


Петро Войцеховський Вашингтон, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Після голосування у президентських праймеріз ще у двох штатах сенатор Барак Обама впритул наблизився до остаточної перемоги в боротьбі за місце офіційного кандидата на посаду президента від Демократичної партії. В Орегоні виборці-демократи підтвердили перевагу Барака Обами, а в Кентуккі перемогла Гіларі Клінтон. У результаті сенатор Обама залишається практично недосяжним для своєї суперниці.

Гіларі Клінтон і Барак Обама
Для перемоги у цій боротьбі необхідно отримати 2026 голосів на партійному з'' їзді, який відбудеться через три місяці. Обама, за останніми підрахунками, зарезервував собі вже 1953 голоси делегатів, а Клінтон має лише 1769. Голосування залишилося провести лише у Монтані та Південній Дакоті – двох штатах, які дадуть у сукупності трішки більше сотні голосів. Отже, перемога Обами ще не оголошена, але вже гарантована.

У Обами не лише більше голосів, а й більше грошей. Він назбирав понад 240 млн доларів. Майже половину його фондів склали дрібні внески у розмірі менше 200 доларів з особи.Своїх грошей Обама у фонд кампанії не вносив.

Сенатор Клінтон зібрала загалом лише 195 млн, з яких дрібні внески складають лише четверту частину. Щоб спонукати інших робити внески, їй довелося внести 5 млн доларів власних коштів.

Сама Клінтон відмовляється визнати поразку. Вона наполягає, що продовження боротьби відповідає інтересам Демократичної партії та американської демократії як такої.

На думку багатьох оглядачів, Клінтон продовжує боротьбу, щоб зберегти свій вплив на подальші події й підвищити свою цінністть як можливого кандидата у віце-президенти. Чимало людей у лавах демократів хотіли б бачити Обаму та Клінтон в одній команді – тоді, вважають вони, перемога над кандидатом республіканців Маккейном була б їм забезпечена. Сам Обама не виключає такої можливості. Висупаючи перед виборцями у Монтані, він сказав, що Гіларі Клінтон – дуже здібна особистість, і «будь-хто хотів би мати її у списку найбільш вірогідних претендентів на посаду віце-президента».

Прагнення змін важливіше, ніж досвід

Переможна хода Барака Обами стала великим сюрпризом цих перегонів. Ще у січні Клінтон вважалася неминучим переможцем та безальтернативним майбутнім кандидатом демократів. Обаму запитували на прес-конференції: «Хіба не хотіли б Ви балотувалися разом з Гіларі однією командою?» Він тоді серйозно відповів: «Але хто буде першим у списку?» Це було сприйняте як жарт. Тепер такий результат вважають останнім шансом для Клінтон.

Двобій Обама-Клінтон значною мірою зосередився у площині «досвід проти прагнення змін». Сенатор Клінтон зробила акцент на своєму державницькому досвіді. Сенатор Обама – на необхідності докорінних змін в американській політиці та урядуванні. Він активно розвивав цю тему, починаючи від свого першого телевізійного звернення, в якому, зокрема, промовив: «Сьогодні наші керівники у Вашингтоні, як виглядає, не здатні вирішувати проблеми спільно, керуючись здоровим глуздом. Політика стала занадто лютою й фанатичною, настільки керованою великими грішми та приватними інтересами, що ми не здатні зайнятися великими проблемами, які вимагають вирішення. Це нам потрібно змінити перш за все. Змінити норми нашої політики».

Втім, Клінтон наполягає, що попри успіх у межах своєї партії, Обамі буде важче перемогти в боротьбі з майбутнім кандидатом республіканців – сенатором Маккейном. На її думку, саме відносний радикалізм Обами може відвернути від нього так званих «рейганівських демократів», тобто помірковано консервативних виборців, більшість з яких симпатизує саме їй. Отже, інтрига перегонів зберігається, і інтерес до політики в Америці сьогодні як ніколи високий.
XS
SM
MD
LG