Доступність посилання

ТОП новини

Салдус – найсолодше місто в Латвії


Людмила Пилип Рига, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Якщо вам захотілось трішки підсолодити своє життя, то ласкаво просимо до латвійського міста Салдус, яке здавна славиться своїми ласощами. Саме тут роблять найсмачніше в Латвії морозиво, причому з натурального молока, і варять за старовинними технологіями знамениті латвійські цукерки – «Ґотиня» («Корівка»). А ще це місто пов’язане з іменем класика та засновника латиського живопису Яніса Розенталса.

Запашний дух меду – ось перша асоціація від відвідування Салдуса, і недарма на емблемі міста намальована бджілка. Мешканці Салдуса добре знають, що ще древні греки вважали мед даром неба, їжею богів, а у єгиптян бджола була символом вірності та хоробрості.

Якщо звичайні бджолярі пропонують мед кількох сортів – лісовий, польовий, липовий та гречаний, – то в Салдусі можна покуштувати ще й вересовий, рапсовий, вербний, із квітів конюшини та лісової малини.

Найвідоміший у цих місцях бджоляр Яніс Вайновскіс радить кожного дня з’їдати по ложці меду, а краще три…

На його пасіці охочі мають можливість побувати в екстремальній ситуації – одягти спецодяг та маску бджоляра і самому зазирнути до вулика.

Мешканці міста так люблять своїх бджілок, що навіть склали про них пісеньку.

До Салдуса – без поспіху

Керівник туристично-інформаційного центру Ієва Анчевска вважає, що Салдус – медова краплиночка в латвійському регіоні Курземе, і як мед куштують потрішечку, так і Салдус слід пізнавати поступово – насолоджуючись атмосферою міста, пристосовуючись до його спокійного ритму.

«Це ось майдан Калпака, який колись називався Базарним, далі йдемо до старовинної церкви Святого Яніса, де одну з ікон намалював наш земляк, відомий художник Розенталс. Ми пишаємося своїм центром і його відомими місцями. Одразу за церквою тече річка, де є гарне місце для відпочинку біля води», – розповідає Ієва Анчевска.

В околицях Салдуса народився й виріс відомий латиський художник Яніс Розенталс. Туристам навіть пропонують особливий маршрут – слідами життя та творчості художника.

«Ми підходимо до Каменю Яніса Розенталса, де він полюбляв сидіти і малювати своє рідне місто. Далі – музей художника, де він свого часу побудував майстерню. Мешканці Салдуса називають музей Палацом мрій, бо архітектура будови надзвичайно цікава. У музею Розенталса зараз велика радість – він отримав у дар велику колекцію латиського живопису, де є картини і старовинних художників, і сучасних», – продовжує екскурсію Ієва Анчевска.

Перелічувати пам’ятні місця та дива районного масштабу Салдуса можна довго. Тут декілька років тому відкопали найбільший із знайдених будь-коли в Латвії бивень мамута, є розплідник фазанів. Під Салдусом існують місця, де в часи міграції птахів можна побачити цілі галявини журавлів.

Але головний здобуток міста – це його мешканці, усміхнені, життєрадісні, відкриті до спілкування. Можливо, тому, що люблять солодке.

І нехай панує думка, що ласощів багато не можна вживати, це не стосується латвійського Салдуса.
XS
SM
MD
LG