Доступність посилання

ТОП новини

Стабільність падіння. Офіційний курс долара залишається зниженим


Тетяна Ярмощук Київ, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Падіння курсу долара схвилювало всіх. Його обговорюють політики і аполітичні громадяни, бізнесмени і студенти. Сьогодні офіційний курс американської валюти залишився незмінним. Попри вето, яке наклала Рада Нацбанку, правління НБУ залишило курс долара на рівні 4 гривень 85 копійок. А Верховна Рада вирішила заслухати звіт голови Нацбанку.

Із квітня 2005 року і до вчорашнього дня офіційний курс долара в Україні залишався незмінним – 5 гривень, 5 копійок. Але відучора Національний банк знизив його на 20 копійок.

Рада НБУ наклала на це рішення вето, однак правління банку не зважило на нього. На думку голови Нацбанку Володимира Стельмаха, дії Ради не мають законних підстав.

Звітуючи сьогодні перед парламентарями, він зазначив, що зниження офіційного курсу долара цілком обґрунтоване.

«Чому ми так вчинили? За останні сім років наявне позитивне сальдо платіжного балансу. Навіть у ті роки, коли було негативне сальдо поточного рахунку, тим не менш, сальдо платіжного балансу у нас було позитивне. За останні сім років це позитивне сальдо склало більше, ніж 34 мільярди доларів», – сказав Стельмах.

Голова ж Ради Нацбанку Петро Порошенко запевняє, що у них немає конфлікту з правлінням банку.

Разом із тим Порошенко каже, що НБУ вперше встановив курс гривні до долара, який виходить поза рамки чиних принципів грошово-кредитної політики, і прогнозує, що найближчим часом курс долара піде вгору.

«Вийдіть на вулицю і подивіться, який був реальний курс. Вимога закону про Нацбанк полягає в тому, що, з одного боку, офіційний курс не має відрізнятися від реального курсу міжбанку, а з іншого боку, Нацбанк не має відходити від ринку при формуванні курсу. Голова вчора казав, що курс 4,4–4,5 є необ’єктивно зміцнений. Підстав для такого серйозного зміцнення немає. І саме тому зараз курс демонструватиме зворотну тенденцію, наближення до показників у межах 4,85–4,95», – вважає Порошенко.

Із банком багато незгодних

Тим часом у БЮТ кажуть, що рішення НБУ про зниження курсу долара є необґрунтованим і серйозно вдарить по українських виробниках. Тож перед тим, як його ухвалювати, Нацбанк мав провести серйозні консультації з іншими інституціями, каже представник Блоку Юлії Тимошенко Юрій Полунєєв.

«Рішення, яке ухвалило правління НБУ про пониження курсу до 4,85, суттєво вдарить по українському експорту. В умовах, коли сьогодні експорт зростає набагато нижчими темпами, ніж український імпорт, ми матимемо негативну ситуацію з поточним платіжним балансом. Пониження курсу буде негативно впливати на конкурентоздатність українських компаній, українських експортерів», – стверджує представник БЮТ.

А представники Партії регіонів навіть планують внести до парламенту пропозицію щодо висловлення Володимирові Стельмаху недовіри. Політику Нацбанку вони називають непрофесійною.

У Секретаріаті ж Президента оцінили втрати українців, що зберігали заощадження у доларах. За словами першого заступника керівника Секретаріату Володимира Шлапака, вони складуть близько 5–6 мільярдів гривень. До того ж, у приблизно половини українських громадян заробітна плата прив’язана до долара.
XS
SM
MD
LG