Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Києві: за грубі гроші і красиві слова (Точка зору)


Юлія Жмакіна Київ, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Підкуп виборів, як твердять у спостережливому Комітеті виборців України, – найбільше порушення на виборах у Києві. Важко із цим не погодитись, якщо гроші буквально що ввалювались у домівки. У вигляді поштових переказів і відомостей на кшталт пенсійних.

От не знаю, скільки Віктор Пилипишин, голова Шевченківського району столиці, він же донедавна за сумісництвом народний депутат від Блоку Литвина, планував святкувати 70-річчя свого району... Принаймні, якщо судити з офіційного сайту, взялися відзначати ювілей ще у вересні 2007 року.
«Повідомлення про простий переказ на 100 грн. 00 коп.»
(RadioSvoboda.ua)
«Матер. допомога В. Пилипишина до 70-я району» Дата: 20.05.08
(RadioSvoboda.ua)


В останній день агітації кандидатів на посаду міського голови Києва кандидат Пилипишин знову згадав про ювілей. І широким жестом (повідомленнями про переказ по 100 гривень на особу) привітав мешканців району (щоправда, не усіх, мене оминув). Судячи з того, що вже увечері дня виборів Віктор Пилипишин сидів на прямому ефірі у Савіка Шустера, факт роздачі матеріальної допомоги у переддень виборів не дуже зацікавив правоохоронців.

Інша справа Леонід Черновецький. Бюджет Києва він збільшив у 5 разів, про що хтось із його команди постійно нагадує. Тепер цільовій аудиторії «мера усіх киян» ледве не до усіх свят – як релігійних, так і світських – до відомості про законну пенсію доносять відомість на матеріальну допомогу від Леоніда Черновецького. Останні «вливання» – по 75 гривень. Здається, на «поминки»...

Обіцянки-цяцянки

За гроші можна все. Навіть те, чого не можна. Здається, саме так розмірковували усі ті, хто наліво і направо роздавав гроші у переддень та у день виборів у Києві. Якби зібрати докупи обіцянки кандидатів на мера столиці і гроші від них (тих, які роздають їх), – то Київ став би «чистим раєм» на Землі.

Якщо і змінювати законодавство про місцеві вибори, то однозначно якимось таким хитрим чином, щоб кияни могли обирати відразу кількох кандидатів. Це було б справедливо. Адже нарешті у Києві все стає на свої місця. Принаймні, чітко зрозуміло, з ким і чим найкраще займатися.

Народжувати має сенс, якби переміг на виборах міського голови Києва Олександр Турчинов. Обіцяли 25 тисяч гривень за народження дитини – і це крім загальнодержавних за це ж демографічне досягнення.

А от бути велосипедистом має сенс лише, якщо б переміг красунчик Микола Катеринчук. (Із надійних джерел напередодні стало відомо, що Микола Дмитрович більше за політику, Податковий кодекс і вибори у столиці любить лише ґламурні тусовки, а потім із захопленням перевіряє фотозвіти з них). Саме лідер Європейської партії обіцяв людям на роверах надати всілякої підтримки.

І це, об’єктивно кажучи, логічно. Бо їздити дорогами і ходити тротуарами у Києві вже неможливо. Неохоплений обіцянками залишився повітряний простір над колискою Київської Русі.

Не пам’ятаю вже від кого, але вразила така передвиборча «цукерка»: тарифи на житлово-комунальні послуги поменшають, а якість цих послуг зросте. Прямо так і сказали у рекламі: все відбуватиметься у такій твердій залежності.

А от придбати нерухомість у Києві має сенс лише, якщо мером стане Віталій Кличко. Бо сплатити треба буде лише 50%. Інша половина – з міського бюджету.

Якщо вас тягне до землеробства у столиці, то, по-перше, можна звернути увагу на пропозиції Аграрної партії, а по-друге, пристати до буквально нав’язуваних Людмилою Супрун і її НДП 10 законних соток кожному киянину.

У цій палітрі обіцянок, здається, бракує лише залізної гарантії безсмертя усім киянам…

Але це все фантазії не стільки самих політиків, скільки спеціально навчених політтехнологів. Можна вірити – можна не вірити. Все залежить від вашої схильності читати фантастику.
XS
SM
MD
LG