Доступність посилання

ТОП новини

Росія: традиція викрадати дівчат на Північному Кавказі все ще жива


Зиновій Фрис Прага, 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Традиції є нерідко важливим елементом нашої самоідентифікації. На звичаї багатьох народів дуже повільно, схоже, впливає навіть процес глобалізації, радикальних змін. Північний Кавказ Росії є одним із яскравих прикладів того, як глибоко запустили коріння окремі традиції: там, як і 100, 200 років тому, продовжують викрадати дівчат. Тільки сьогодні це відбувається не так романтично, як свого часу змальовували класики.

Старше покоління, мабуть, пам’ятає відому радянську кінокомедію «Кавказька полонянка».У кінострічці наївний студент Шурик подорожує Північним Кавказом, щоб вивчити місцеві традиції. З однією з традицій – викрадати дівчат – студент знайомиться дуже близько.

У стрічці є сцена, коли друг дядька красуні Ніни, руки якої він домагається, каже їй: «Ти плюєш на наші традиції…». Йдеться саме про традицію викрадення майбутнім нареченим.

Та одна справа – романтична кінокомедія, і цілковито інша – деякі реалії початку ХХІ сторіччя.

…Лілю викрали 5 років тому в Черкеську, столиці Карачаєво-Черкесії, і змусили вийти заміж за брутального мужчину, який зловживав спиртним.

«Мені було 18 років, – розповідає Ліля, – коли мене вкрали. Вкрали, привезли додому, чоловік постійно бив, не працював. Але я не пішла від нього, бо коли у нас дівчина покидає чоловіка, про неї починають пліткувати».

І все ж, після трьох років знущань, Ліля, вже маючи малу дитину, остаточно вирішила покинути горе-чоловіка і повернулася до своєї матері.

Ще одній молодій жінці з Черкеська, Зареті, також було 18, коли її викрали серед білого дня.

«Це відбувалося в Черкеську, в центрі міста, під час обідньої перерви. Я зайшла до крамниці купити їжу. Ще нічого не встигла взяти, як мене схопили за лікті два хлопці. Я навіть не могла ворухнутися, так міцно вони мене стиснули. Потім вивели на вулицю. Я просила відпустити, зверталася до перехожих, але ніхто не відгукнувся, не пробував навіть за мене заступитися», – розповідає вона.

Як і Лілю, її силою змусили вийти заміж за якогось Рамазана.

«Серед хлопців був один із Кабардино-Балкарії, друг нареченого. Він мені сказав: я викрадав багато дівчат для моїх друзів. І жодна з них не пішла. І ти також не підеш. А в Кабардино-Балкарії, коли дівчат викрадають і вони не погоджуються, то їх ґвалтують, і вони вже нікуди не подінуться. І з тобою те саме буде. Звичайно, я злякалася, це був шок для мене. Я сказала, що не зможу жити після цього», – продовжує свої розповідь Зарета.

Потім дівчину відвезли до лісу і сказали: якщо й надалі чинитиме опір, її залишать, щоб вона тут помирала. Врешті-решт, дівчина була змушена погодитися піти до будинку хлопця, де вже тривали весільні приготування.

Зупинити викрадення не вдається

Це лише два приклади викрадення дівчат у республіках Північного Кавказу Росії. Нерідко ці історії закінчуються великими трагедіями з боку і хлопця, і дівчини.

Юнаків не зупиняють навіть заборони духовенства. Для багатьох сучасних «джигітів» вкрасти дівчину означає «довести свою мужність».

Спроби на законодавчому рівні заборонити викрадення дівчат не мають успіху. А тим часом до різних відділень міліції північнокавказького регіону Росії ледве не щомісяця надходять нові заяви про чергові викрадення.

Зарема Дадаєва з художньої галереї Махачкали називає це «дикою традицією, яка відходить у минуле, як і багато багато чого іншого, від чого тут уже відмовились».
XS
SM
MD
LG