Доступність посилання

ТОП новини

«Закон один для всіх» чи політичні зачистки?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Юрій Мірошниченко, Геннадій Москаль, Михайло Полянчич
Гості Свободи: Юрій Мірошниченко – народний депутат, Партія регіонів; Геннадій Москаль - народний депутат, НУНС («Народна Самооборона»); Михайло Полянчич - народний депутат, НУНС (партія «Єдиний Центр»);

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Дежавю. Історія з Юрієм Луценком, якого намагаються усунути з посади міністра внутрішніх справ, повторюється. Знову слідча комісія парламенту, що вивчає публікацію в ЗМІ про, начебто, порушення законодавства і прав людини Юрієм Луценком. Знову Луценко каже, що йому не дають розслідувати справи проти впливових порушників закону. Все так, як у 2006-му.

Ну, майже все. Щоправда, тоді були іншими уряд і коаліція. Тепер не дає спокійно жити не Янукович, а демократичний Президент Віктор Ющенко.

Юрій Луценко: Президент Ющенко дослівно сказав: «Юра, кинь всі ці «мєнтовські» «примочки» і запам’ятай: поки я Президент, кожен, хто ходить в галстуку до мене в кабінет, не сяде».

Сотні працівників ГПУ сьогодні роблять вибірки по всій території України, намагаючись знайти хоч щось на Луценка, так само вони сьогодні порушують надумані кримінальні справи проти інших активістів, вірних демократичним принципам і демократичній коаліції в парламенті.

Мені щойно стало відомо про заказ на порушення кримінальної справи проти керівника КРУ. Як відомо, вже порушені по-новому кримінальні справи, які ведуть до Тимошенко, до Турчинова, які ведуть до Жванії. Це чіткий сигнал на те, що люди переходять в активну фазу сценарію політичного перевороту в країні.

Я вимушений звернутися до Президента України Ющенка, до демократичної коаліції, до усіх українських виборців, які голосували за демократичні сили: кримінальні клани в зговорі Балоги і Колесникова, прикриваючись Президентом Ющенком, Вами, шановний Вікторе Андрійовичу, намагаються зупинити демократичний шлях країни і повернути її в кучмізм, проти якого ми спільно разом з країною повстали. Цю заяву сьогодні зробив Юрій Луценко.

Власне, хочеться поставити запитання, яке доводиться ставити, причому як був Президентом Кучма, став Президентом Ющенко, був Прем’єр-міністром Янукович, стала Прем’єр-міністром Юлія Тимошенко, питання таким чином: чи це політичні репресії чи все-таки в дії «закон один для всіх», це гасло?


Юрій Мірошниченко: Зараз, напевне, багато емоцій для того, щоб дати однозначну відповідь, чи це політичні репресії, чи це, можливо, якісь дії, пов’язані з поновленням закону. Важко за тими емоційними заявами, які роблять політики, дати однозначну відповідь.

Я не хотів би коментувати вислови сьогоднішні пана Луценка, адже він нестиме відповідальність і моральну перед Президентом, і, можливо, юридичну, якщо будуть позови до нього з боку Балоги і з боку, можливо, навіть Президента Ющенка, можливо, з боку Колесникова.

Але разом з тим я можу констатувати одне: щось не те коїться в нашій країні. І це тривожний сигнал. Адже люди, які стояли на Майдані, люди, які проголошували свободу, які проголошували демократію, які говорили про нову якість влади після Помаранчевої революції, створивши, як вони говорили, вперше унікальний випадок, коли помаранчеві сили створили повну вертикаль влади Президент – Прем''єр-міністр – коаліція, фактично демонструють показники роботи набагато гірші, ніж коаліційного уряду, який очолював Віктор Янукович.

У тому і є найбільший негативний сигнал, на мій погляд, для українського суспільства і для нас, політиків.

Говорить Юрій Мірошниченко, представник Партії регіонів, партії, яка нині є в стані такого спостерігача.

Пане Полянчич, може Вам простіше буде відповісти. Це все-таки те, що зараз відбувається довкола Юрія Луценка, Давида Жванії, це все-таки політичні репресії новітньої доби чи «закон один для всіх»?


Михайло Полянчич: Мені важко говорити, бо я в тій політичній силі, яка сьогодні входить у коаліцію, в тому числі я як народний депутат.

Але якщо я таку сенсаційну заяву зробив би, бо я ніколи не роблю таких заяв, то б (слово незрозуміле) і суспільство, і журналісти.

Я не дивуюся цьому, бо Юрій Віталійович часто робить такі заяви. Я думаю, що він є такий жаркий хлопець, трохи в нього багато жаркої крові…

Тобто, це його фантазії, Ви вважаєте?

Михайло Полянчич: Щось, знаєте, от часті заяви, що хтось там мішає (я говорю це як товаришу), хтось шкодить, то вже почав шкодити й Президент.

Я хочу Вам сказати на 100%, це я просто говорю відповідально, що я знаю Президента дуже добре, Президент не міг визивати, там щось на коліно гнути і так далі, бо цього й близько не було. Але я думаю, що це, можливо, жарти.

Тоді Геннадій Москаль, представник «Народної самооборони», якраз частини, яка близька до Юрія Луценка.

Ваша відповідь на це ж саме запитання: чи це політичні репресії, чи «закон один для всіх»?


Геннадій Москаль: Я ніколи не був згодний з тим, що говорить Партія регіонів, але перший раз можу признати, що згодний з висловами Юрія Мірошниченка, що щось не те діється в нашій державі.

Подивіться. Давайте візьмемо часи Кучми і записи Мельниченка, коли сказали: взяти того грузина, спустити штани і відправити в Чечню. Це мали на увазі про Гонгадзе.

Сьогодні знайшли другого грузина. І почали шукати громадянство, абсолютно яке підтверджене. Сьогодні маса людей, які є громадянами інших країн, про це відкрито говорять, ЗМІ, про це знає увесь Секретаріат Президента і весь політичний бомонд України. Сьогодні питання одне – це лишити громадянства Жванію.

Скажіть мені: чого і для чого це робиться? Сьогодні питання відсторонити Луценка від виконання службових обов’язків, пред’явити йому звинувачення і як звинуваченого відсторонити. Оскільки не могли відсторонити його за те, що там була між ними підтасовка з Черновецьким, то перекваліфікували це як посадовий злочин, а за це відсторонити.

Друге – це порушення кримінальних справ по тих фактах, які вже були пережовані ще при уряді Януковича: пістолети, ізраїльські паспорти, літаки.

Тобто, це все-таки дежавю, з Вашої точки зору?

Геннадій Москаль: Ну, явно. Ви ж подивіться, воно йде одне за одним, і йде така атака! Тому я вважаю, що сьогодні Ю.В.Луценко говорив емоційно.

Але ви знаєте, що можна з такої ситуації достати любого. Отака пачка повісток, по три, по чотири рази факсами ГПУ визиває на допити, на допити, на допити... Ну, це ж було вже пройдено в 2006-2007 роках. Але тоді ніхто не ображався. Тоді був уряд Януковича, це були наші опоненти, і так, нібито, мало б бути. Але коли при владі соратники і ті соратники, які стояли з Луценком на Майдані, то абсолютно це незрозуміло…

Юрій Луценко сказав, що «битву за Київ ми програли Балозі і Черновецькому».

Але виходить, що він «Єдиний центр» ніби вже не вважає частиною коаліції. То коаліцію теж програли Балозі. А в сукупності виходить, що заручником і далі цих ваших боїв політичних буде вся Україна…

Що далі?


Юрій Мірошниченко: Напевне, не мені треба відповідати на це запитання, адже це має відповідати в першу чергу коаліція.

А чому ви не дієте, до речі? Партія регіонів ні заяв якихось, ні…

Юрій Мірошниченко: Ми постійно робимо заяви. Єдине, що заяви, які робить Партія регіонів, які є виважені, які є прагматичні, які націлені на покращення ситуації, сьогодні не чуються ніким. Бо як можна порівняти заяву із закликом до того, щоб працювати системно, в порівнянні з заявою Юрія Луценка, в якій він звинувачує Президента України? Резонанс зовсім інший.

Тому насправді сьогодні, як не дивно, збочена ситуація в Україні полягає в тому, що опозиція змушена на себе брати роль стабілізатора, яка заспокоює ті політичні сили, які входять в коаліцію, коли одна фракція блокує парламент, коаліційна фракція, не даючи працювати парламенту в цілому…

Геннадій Москаль: Ми дійшли до того, що Партія регіонів спасає Україну. Не смішіть Україну, яка нас сьогодні слухає!

Юрій Мірошниченко: При такій коаліції, я навіть не знаю, хто, крім Партії регіонів, сьогодні зможе трошки ситуацію утримати під контролем?

Який вихід? Бо ось є заяви Луценка, будуть якісь відповіді Президента…

Геннадій Москаль: Вихід один. Треба всі шаблі сховати, дурницями не займатися, нікого не лякати кримінальними справами.

Сьогодні вже не той час. На календарі 2008 рік, і ми по обличчю європейці і поруч з кордонами ЄС. Ці методи роботи вже давно пішли і були засуджені, нічого доброго не дали. Треба повернутися до нормальної співпраці.

Михайло Полянчич: Я вам скажу так, що, напевне, час бовтунів, якогось шахрайства, такого піару завершується, тому що економіка показує, що це вже кінець всьому. Ну, і політична психологія, і вибори київські показали.

Тому в усіх фракціях, я б так сказав, є дуже багато тверезих і розумних людей. Є й бовтуни. Це мої друзі, але я мушу сказати про це. Тому не буде ніяких катаклізмів, буде все нормально. Глава держави візьме в руки державу.

Курей рахують по осені, так що ми побачимо, що все буде нормально.

Геннадій Москаль: І наряду з Партією регіонів другий рятівник України – це…

Пан Геннадій Москаль без правил існує в прямому ефірі.

Юрій Мірошниченко?


Юрій Мірошниченко: Два шляхи того, що буде: або буде поновлено нормальну роботу, до чого ми й спонукаємо сьогодні коаліцію, або буде банкрутство уряду і коаліції. Історія спише всіх сьогоднішніх зірок, які керують країною, і прийдуть нові люди.

Через перевибори?

Юрій Мірошниченко: Іншого шляху немає.

Тобто, Ви прогнозуєте по осені, те, що зараз пан Полянчич сказав, курчат рахувати?

Юрій Мірошниченко: Це не найкращий сценарій, але логіка демократії передбачає, що якщо сили, які мають більшість, не здатні керувати країною, якщо вони розвалять коаліцію, треба буде йти на вибори і обирати інших людей.

Головне – це відчути, що спільна відповідальність за все це і опозиції, і влади…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG