Доступність посилання

ТОП новини

Новий британський інтелектуальний часопис захищатиме західні цінності


У британській столиці презентували новий часопис правоцентристського спрямування, що називається Standpoint. Його засновники вбачають його місію у захисті західної цивілізації перед лицем сучасної терористичної загрози. Члени редакційної колегії вважають, що для перемоги у війні з тероризмом треба виграти й битву ідей на додаток до суто військових і безпекових операцій.

Screenshot нового сайту
Презентація часопису Standpoint відбулася у вражаючій будівлі приватної мистецької галереї Wallace Collection у самому центрі Лондона. На церемонію прибуло багато визначних постатей наукового, літературного й політичного світу з Британії та з-поза її меж.

Зокрема, тут можна було бачити народженого в Чехії драматурга, автора знаної п’єси «Закоханий Шекспір» сера Тома Стопарда, нобелівського лауреата письменника Відьядгара Найпола, історика й автора фундаментальних досліджень про сталінський терор і Голодомор в Україні Роберта Конквеста та інших.

Пан Конквест прибув як один з авторів першого числа нового часопису, а виступив цього разу у своїй іншій іпостасі – як поет. Перші ж двоє письменників є членами редакційної колегії.

А головним редактором видання є журналіст і письменник із величезним досвідом Данієл Джонсон. Виступаючи зі вступною промовою, він розкрив символічне значення назви часопису Standpoint, що означає «точка зору» або «точка опори». Мовляв, так само, як Архімед заявив, що йому потрібна точка опори, і він переверне світ, нове видання покликане стати важелем, який рухатиме світ, поширюючи в ньому найшляхетніші ідеї, які створило людство.

Новий інтелектуальний часопис потрібен саме зараз

Джонсон пояснив Радіо Свобода, чому сьогодні потрібний новий інтелектуальний часопис.

«Standpoint – це часопис, покликаний захищати і святкувати досягнення західної цивілізації. Це – наша місія і головна ідея. Я переконаний, що такий журнал потрібний зараз, зокрема, в Європі і, зокрема, після подій 11 вересня 2001 року в Америці. Якщо згадати «холодну війну», то її неможливо було б виграти, якби не було битви ідей на додаток до розбудови озброєнь, стратегічної й економічної боротьби. В такій боротьбі ідей провідну роль відігравали деякі часописи, наприклад, «Енкаунтер Маґазін», що був трансатлантичною публікацією дуже високої якості. Але цей часопис було закрито після падіння Берлінського муру. Та з того часу багато людей відчували потребу в такому виданні, а особливо після того, як Заходові почала загрожувати нова небезпека. Тож нині дуже добрий час почати видавати журнал тут у Британії, бо тут швидко змінюється політичний клімат. Але й у міжнародному плані момент є добрим для появи культурно-політичного часопису ідей, який би твердо захищав цінності і досягнення Заходу», – каже головний редактор нового видання.

Standpoint орієнтується на інтелектуальний ринок і висвітлює все, крім життя знаменитостей, бо висвітлення цього, на думку Джонсона, принижує культуру. В першому числі, зокрема, є нові твори всесвітньо відомого митця Дейвіда Гокні, статті про Мао Цзедуна та Йосипа Сталіна китайсько-британської дослідниці Жун Чжан та британського історика Саймона Монтефйоре, матеріал англіканського єпископа Майкла Назіра-Алі з проблем віри.

Електронну версію часопису можна читати за адресою www.standpointmag.co.uk

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG