Доступність посилання

ТОП новини

Європейський експерт-демограф: «Через 20 років Європу не буде кому захищати»


Найближчими десятиліттями на головах європейців додасться сивого волосся. Згідно з демографічними прогнозами, населення Євросоюзу швидко старіє. Підраховано, що до 2050 року середній вік пересічного європейця становитиме 49 років. Та навіть сьогоднішній середньостатистичний мешканець ЄС має не менше за 39 років. Ні економічний розквіт, ні соціальна захищеність не впливають на збільшення кількості дітей у європейських сім’ях. Рівень народжуваності критично низький, а небезпека демографічних змін прирівнюється до глобального потепління.

Феноменом старіння та низької народжуваності в країнах Євросоюзу довго нехтували. І от аналізи експертів з демографії та невтішні прогнози привернули увагу брюссельських політиків.

На думку євродепутата Франсуази Кастекс, основними причинами низької народжуваності є зменшення кількості одружень та високий рівень розлучень. Інший фактор – це прагнення молодих матерів до кар’єри, жертвуючи сім’єю. І останнє – новий стиль життя, що включає популярність контрацептивів, толерантність до одностатевих відносин та провадження холостяцького життя.

Європарламент ухвалив резолюцію стосовно демографічних змін, низької народжуваності та старіння населення, яка містить рекомендації країнам-членам, відповідно до ситуації, що там склалася, розповідає речниця комітету з соціальних питань Юліане Каммер. Серед них – зміни до оподаткування, створення сприятливішого середовища для сімей та захист людей похилого віку.

Європарламент також висунув декілька пропозицій, що мають на меті заохотити молодих мешканців ЄС народжувати дітей. Пропонується адаптувати публічну політику так, щоб забезпечити економічну стабільність молодих сімей. Інші пропозиції стосуються підвищення соціального захисту одиноких матерів та заохочення чоловіків брати декретні відпустки.

Серйозна загроза Європі

Експерти з демографії б’ють на сполох, адже брак працездатного населення – це загроза краху ринку праці, та й загалом європейської економіки. Лунають ідеї поліпшити ситуацію за рахунок іммігрантів, збільшити граничний вік для виходу на пенсію.

Президент мережі європейських фахівців-демографів Фредерік Сер’єр порівнює загрозу сьогоденної демографічної ситуації з загрозою глобального потепління. «І якщо не вживати негайних заходів на рівні політиків та економістів, то, наприклад, вже за 20 років Європу не буде кому захищати через брак військових», – каже він.

За його словами, загалом демографію не поліпшують у жодній із країн світу, за винятком Сінгапуру. Там добре організовано ринок праці для старших людей і є висока народжуваність.

Експерт переконаний: навіть якщо європейці якимось чином організують сплеск народжуваності, все одно кризи не минути. Адже ті, що народжуються сьогодні, сплачуватимуть податки тільки через 20 років. А ресурсів для утримування людей, що нині виходять на пенсію, вистачить тільки на наступні 15 років.

Декому гірше не стане

Та існує й категорія людей, що спокійно сприймає загрозливі демографічні показники. Це соціальні служби та пансіонати для старших людей, медики, фармацевти й комерсанти-постачальники медпристроїв для осіб похилого віку.

Працівниця медсестринської служби з допомоги на дому Кармель Дежарден вважає, що представники всіх секторів, діяльність яких зосереджена на обслуговуванні людей похилого віку, без роботи не залишаться.

«Свідченням цьому є той факт, що організації, котрі займаються наданням допомоги за місцем проживання, будинки для старших людей та медичні заклади постійно у пошуку персоналу», – додає вона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG