Доступність посилання

ТОП новини

До Євро-2012 у Польщі побудують 2012 футбольних стадіонів


Відкриттям 2012 сучасних спортивних комплексів у віддалених населених пунктах Польщі уряд має намір заохотити польську молодь до спорту.

Проект передбачає побудову освітлених футбольних стадіонів із покриттям штучною травою, спортивних майданчиків для інших видів спорту, навіть ігрових майданчиків для малят.

Міністерство спорту й туризму разом із польською Національною футбольною федерацією хочуть у цих спортивних комплексах проводити вишколи молодих спортсменів та футбольні турніри, щоб у майбутньому забезпечити надійні кадри для футбольної збірної команди Польщі.

Цей урядовий проект побудови спортивних комплексів невід’ємно пов’язаний із футбольним чемпіонатом Євро-2012, фінальну частину якого Польща проводитиме спільно з Україною. «Це був вирішальний стимул для проведення проекту», – сказав Радіо Свобода заступник міністра спорту і туризму Польщі Томаш Пулґрабський.

Спорудження кожного спортивного комплексу обходиться в один мільйон злотих. Кошти проекту рівно по третині лягають на плечі уряду, місцевої влади на рівні воєводства та повіту (району).

У державному бюджеті та бюджетах місцевої влади цього року на здійснення проекту передбачено рівні паї, разом 400 мільйонів злотих. Таким чином для здійснення проекту кожній місцевій раді треба надати близько трьохсот тисяч злотих, тобто 75 тисяч євро.

Місцевій владі допоможуть

А як бути в тій ситуації, коли місцевій владі не під силу надати зі свого бюджету навіть отих 75 тисяч євро? Заступник міністра запевняє, що уряд допоможе незаможним.

«Сільрадам, яким для проведення проекту не під силу надати з бюджету навіть оці 33 відсотки коштів, ми пропонуємо реальний спосіб подолання проблеми. Ми домовилися з одним із банків, який надасть їм кредит на пільгових умовах. Такий кредит не ляже тягарем на бюджет місцевої влади. На мою думку, це корисна пропозиція уряду для окремих районів», – каже Томаш Пулґрабський.

За його словами, цього року в населених пунктах Мазовецького воєводства мають побудувати 30 спортивних комплексів. Однак до конкурсу на проведення проекту зголосилося двісті представників місцевої влади. Подібне спостерігається і в інших регіонах Польщі.

На здійснення проекту залишилось ще чотири роки, тому ще є час для його завершення, запевняє заступник польського міністра спорту і туризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG