Доступність посилання

ТОП новини

Шекспіріада української політики триває


Неефективна і неправильна боротьба з інфляцією. Цей докір Президент адресує Кабінету Міністрів і Юлії Тимошенко особисто. За словами Віктора Ющенка, наразі в Україні не виконується ціла низка соціальних програм. З цього приводу Президент Ющенко пообіцяв сьогодні зробити спеціальну доповідь: «Юлії Володимирівні і Віктору Михайловичу я пообіцяв, в понеділок я зроблю окрему доповідь по тому, як десятки програм в Україні не виконуються. Це великі виклики, на це ми повинні звернути сьогоднішню увагу. Найгостріше питання – це інфляція. І тут, на жаль, ми бачимо постійне намагання чи то позбутися чи то перекласти відповідальність на когось. Якщо ми знайдемо ефективних дій проти цього виклику, ми пожертвуємо соціальні стандарти людей. Люди менше будуть отримувати зарплати, пенсії, допомоги по будь-якій соціальній програмі».

Минулого тижня Президент ветував закон про доходну частину бюджету, Причина – земельні питання. Віктор Ющенко вимагає внести зміни у законодавство щодо продажу та оренди землі. За його словами, з цього приводу уже є порозуміння з Прем’єром, і ці питання будуть розглянуті у вівторок у Верховній Раді.

Президентське вето долатимуть?

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко називають причину ветування цього закону надуманою, і не виключають, що Верховна Рада може подолати президентське вето. Анатолій Семинога: «Це був позитив, який розв’язував руки, не прив’язуючи зміни до бюджету, які формують дохідну частину до затвердження самого бюджету. За нього голосувала і більшість, і інші фракції. Ці земельні питання, щодо яких заветував цей закон Президент – надумані. Вони не варті того, щоб сьогодні закон повертати до Верховної Ради, і ще раз над ним працювати. Це питання потрібно рухати вперед, і фракції або подолають вето, або врахують зауваження Президента».

Примарність результативного голосування

Цього тижня парламентарі планують повернутися до затвердження приватизації та кадрових питань. А саме, зміни керівництва Фонду державного майна. Але чи вдасться ухвалити хоч щось з цього переліку? Зважаючи на нинішні протиріччя всередині «Нашої України – Народної самооборони», це виглядає малоймовірним, каже нунсівець Олесь Доній: «Зараз фактично розгортаються політичні репресії проти представників «Народної самооборони». На цей момент настрої досить критичні щодо, можливо, навіть щодо не участі в ухваленні тих законопроектів, які пропонуються президентською стороною, а це означатиме, що за рахунок демократичної коаліції 226 голосів у парламенті не буде».

Тим часом, інфляція в Україні продовжує зростати. Від початку року вона уже сягнула більше 13%.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG