Доступність посилання

ТОП новини

У Римі думають, як допомогти бідним і голодним


Рим – Глобальні кліматичні зміни, стрімка інфляція і як наслідок — поширення бідності та голоду в різних країнах. Над цим розмірковують у Римі, де сьогодні відкривається міжнародний саміт Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAO).

Протести міжнародної групи Oxfam перед будинком FAO в Римі
Від екстремальних погодних умов страждають передусім жителі сільської місцевості в країнах, що розвиваються. Люди бояться втрати урожаю, сорочення поголів’я домашніх тварин. У скрутному становищі опинилися понад 1,5 мільярда осіб, чиє життя залежить від лісових ресурсів, а також 200 мільйонів людей, котрі займаються рибальством.

Як мовиться у звіті FAO, понад 850 мільйонів людей у світі потерпають від голоду. Ця кількість буде більшою, якщо міжнародна спільнота не вживатиме заходів з протидії кліматичним змінам, переконаний генеральний директор організації Жак Діуф.

Говорячи про причини продовольчої кризи, він наголосив: «Тут скупчення багатьох факторів. Висока світова ціна на нафту — лише одна з причин. Саміт у Римі має знайти оптимальне рішення, щоб допомогти бідним країнам і їхнім фермерам отримати доступ до сучасних технологій, які збільшать обсяг продукції і таким чином дозволять сільським мешканцям гідно працювати та годувати свої сім’ї».

У триденному саміті беруть участь 35 керівників держав та урядів. Серед них Генеральний секретар ООН Пан Ґі-Мун, президент Франції Ніколя Саркозі, прем’єр-міністр Іспанії Сапатеро, представники Мінагрополітики України, а також іранський лідер Махмуд Ахмадінеджад.

Візит Ахмадінеджада до Рима вже спричинив дипломатичний конфуз

Президент Ірану висловив бажання зустрітися з італійським керівництвом, та прем’єр Берлусконі не пристав на таку пропозицію. Відбудеться лише двостороння зустріч на рівні міністрів закордонних справ. Напередодні римської поїздки, Ахмадінеджад вкотре виступив з антиізраїльським гаслами. Він заявив, що «ця країна невдовзі зникне з географічної мапи світу, і те саме станеться зі Сполученими Штатами».

Ісламському лідеру відмовили також у виступі в престижному римському університеті «La Sapienza». Натомість Ватикан попередньо підтвердив, що прийняти Махмуда Ахмадінеджата погодився Папа Римський. Навіть якщо ця аудієнція буде однією з найскладніших за понтифікату Папи Ратцінґера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG