Доступність посилання

ТОП новини

До «маршів порожніх каністр» можуть приєднатися й авіаперевізники?


Брюссель – «Чаша терпіння переповнена! Паливні баки – порожні!» – такі гасла нині можна побачити на автодорогах Нідерландів, Франції та Англії, де водії вантажівок і таксисти протестують проти росту цін на бензин та дизельне пальне. Таке явище, як «марші порожніх каністр», спостерігається останнім часом і в інших країнах європейської спільноти. Сьогодні до акцій незгоди наземних транспортних компаній погрожують долучитися навіть авіаперевізники.

Не лише транспортні підприємства Європи відчайдушно намагаються вплинути на бензинові ціни. Рибалки Іспанії та Португалії, з одного боку, аграрії Франції та Швейцарії, з іншого, останніми днями перекривають дорожній рух та безкоштовно роздають рибу й сільгосппродукти. А бельгійські та німецькі фермери на знак протесту зливають тонни молока у каналізацію. «Ціни на пальне фактично «з’їдають» усі наші прибутки!» – заявляють вони.

Наразі до «маршів порожніх каністр» можуть приєднатися ще й європейські авіаперевізники. Вони також обурені неконтрольованим ростом цін на пальне.

За останні півроку через подорожчання нафти збанкрутували 24 авіакомпанії. І їхня кількість може збільшитися, бо авіаційний сектор не пристосований до таких різких перепадів, твердять представники повітряного транспорту.

Поки що вони дипломатично вимагають від урядів вжити негайних заходів.

З іншого боку, наприклад, компанія Brussels Airlines відчайдушно шукає шляхи економії, щоб не шокувати пасажирів черговим підняттям цін на авіаквитки.

«Рахунки на авіаційне пальне дуже зросли, тож ми змушені економити, де це тільки можливо. Наприклад, на деяких рейсах буде зменшена швидкість польотів. Серед інших заходів – максимальне зменшення ваги літаків, а також усунення зайвих адміністративних витрат компанії. Збільшення цін на квитки – це останнє, на що ми можемо піти, бо боїмося втратити наших пасажирів», – пояснює речник авіакомпанії Brussels Airlines Тьєрі ван Ейл.

Попереду самі витрати?

Авіаційники підрахували: якщо ціна нафти залишиться на нинішній позначці 135 доларів за барель, то до кінця року авіакомпанії втратять понад шість мільярдів доларів. За таких умов, пророкують експерти, вижити зможуть тільки найпотужніші авіатранспортні підприємства.

Представник Асоціації європейських авіаліній Дейвід Андерсен також висловив тривогу через нинішню ситуацію та й можливу появу нових екологічних податків.

«Усе, що ми можемо вдіяти наразі, це шукати шляхи заощадження грошей та не допустити нових правил і законів, що можуть остаточно погіршити ситуацію. Ми з усіх сил намагаємося втілити програму, що дозволить поліпшити систему контролю повітряного руху. Нинішня європейська система – дорога й малоефективна. Нас дуже тривожить також можливість обкладення авіакомпаній новими податками. Та попри все це, ми надіємося, що ціни на нафту нарешті стануть помірнішими. Але наразі цього не спостерігається», – нарікає Дейвід Андерсен.

Критичній ситуації, що склалася через інфляційні процеси та глобальний ріст цін, було присвячене і вчорашнє позачергове засідання авіаперевізників у Стамбулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG