Доступність посилання

ТОП новини

Зображення визначних українців на бігбордах «позитивно впливає» на львів’ян


Львів – Два роки поспіль у Львові триває акція «Скарби нації». На рекламних носіях поруч із зображенням видатних українців подають уривки з їхніх творів. Така соціальна реклама допомагає, на думку деяких львів’ян, ідентифікувати себе з велетами власної культури.

На львівських вулицях 2 роки поспіль з’являються 30–60 бігбордів із зображенням видатних духовних особистостей України. У шевченківські дні з рекламних щитів можна було побачити репродукцію Шевченкової Катерини чи портрет Кобзаря з уривками з його творів, наприклад, «Мова наша – серце наше» чи «Захисти мову!»

Цю соціальну рекламу змінили зображення Олени Теліги, Лесі Українки, Романа Шухевича, митрополита Андрея Шептицького.

А у франкові дні світилися зображення Каменяра. З рекламних носіїв промовляли цитати: «Лише прикладом відваги і безкомпромісності можна впливати на душу оточення так, щоби воно з маси лакеїв обернулося в націю», «Тільки тим дана перемога, хто й у болю сміятись зміг!», «Уся мудрість життя полягає в тому, аби любити те, що є направду добром».

Ініціатор акції, філолог Ірина Фаріон каже, що така соціальна реклама робить свій вплив на людей, особливо молоде покоління.

«Ми звикли до споживацьких речей, але насправді нас підтримують цікаві думки, які висловлювали ці духовні лідери нації. Скажімо, митрополитові Андрею Шептицькому належить геніальна фраза: «Не можна побудувати економічного добробуту без моральної основи», і друга теза: «Молитва – це вікна і двері до Бога». Якщо водій керує автівкою, зупиняється в пробці і його очі впираються у такі слова, то мені здається, що він кидає у своє серце пригорщу щастя, і це робить його вільною людиною. Ніщо нас так не живить, як сильні ідеї», – каже Ірина Фаріон.

У червні на львівських вулицях може з’явитися Євген Коновалець

Вона розповіла, що у травні не вдалося розмістити на рекламних носіях зображення Симона Петлюри, який народився і загинув у травні. За словами Ірини Фаріон, міськвиконком не дав дозволу на розміщення бігбордів із зображеннями видатного політика.

Голова міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Іван Гринда каже, що зробив депутатський запит, бо йому не зрозуміла відмова мерії. «Реакція міськвиконкому – це внутрішній саботаж», – каже він.

Але начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Львівської міськради Остап Процик заперечив заяви про те, що міськвиконком відмовив у розміщенні соціальної реклами. За його словами, міська рада «не має функції давати дозвіл на розміщення бігбордів».

Як сказав Остап Процик, депутат Іван Гринда звертався до міськвиконкому з дещо іншим проханням: звільнити від сплати податку приватного оператора, який розміщує соціальну рекламу.

А в червні на львівських вулицях мають з’явитися рекламні носії з зображенням і цитатами Голови Проводу ОУН Євгена Коновальця. Принаймні, так сподівається філолог Ірина Фаріон. Але в мерії нагадують про умову: на соціальній рекламі не має бути політичної реклами.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG