Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті відроджують єдиний у Європі Музей лісу і сплаву


Ужгород – Цими днями у Закарпатті розпочали відродження Музею лісу і сплаву, зруйнованого десять років тому повінню. У всьому світі залишилося всього два такі заклади – один у Канаді, а другий в Україні, неподалік села Синевир Міжгірського району Закарпаття. Грошей на відбудову унікального об’єкта потрібно чимало, і місцева влада закликає всіх небайдужих долучитися до справи відродження історичної спадщини всієї Європи.

Так нині виглядає Музей лісу і сплаву, єдиний у Європі: його зруйнували паводки 1998 та 2001 років, які пройшли в Закапатті
Одна з найповноводніших річок, що протікає мальовничою Міжгірщиною, розділена греблею на дві частини: вгору за течією називається Озерянкою, а нижня течія, відгороджена греблею, отримала страшну назву Чорна Ріка.

Уздовж неї стоять сірі обеліски, хрести, що потемніли, камені-пам’ятники, що нагадують про важке минуле закарпатців, про загибель мужніх бокорашів, яких безжальний потік скидав із плотів-бокорів, розбивав об каміння, топив у водоверті.

Один із останніх закарпатських бокорашів 77-річний Василь ще й досі пригадує ті страшні часи: «Бокори я сплавляв 4 роки. За моєї пам’яті троє людей потонули неподалік греблі...»

Один з останніх закарпатських бокорашів Василь. За його плечима річка, яка поховала багатьох друзів...
Бокораш із сумом показує на напівзруйновану дамбу. Її почали будувати наприкінці 18-го століття й за 40 років ледве впоралися з роботою. Саме тоді дамба була складним комплексом будівельних конструкцій, технічних вузлів і механізмів. Завдяки ним піднімали ворота, щоб дати шлях воді й плотам. Повені 1998 та 2001 років зруйнували те, що стояло століттями.

Музей лісу і сплаву відновлять у первісному вигляді

За попередніми підрахунками, 12 з половиною мільйонів гривень необхідно для того, щоб відбудувати унікальний музей. Щонайменше два роки працюватимуть на ньому спеціалісти, складна техніка.

Зголосилася допомогти й місцева громада: у Синевирі є майстри, які знають тонкощі роботи з деревом, а саме з нього доведеться зводити значну частину комплексу.

Що має вийти, розповідає головний будівельник Йосип Вайда: «На сьогодні плануємо розпочати будівництво музею, буде демонтована частина старої споруди, яка була зруйнована паводками. Згідно з проектом, який нам передали, буде розпочате будівництво споруди, відновлення до того стану, в якому вона була до зруйнування. По часу займе це щонайменше два літні періоди».

Навіть до напівзруйнованого Музею лісу і сплаву з’їжджаються сьогодні тисячі туристів із усієї Європи. Кажуть, найчастіше тут полюбляють відпочивати жителі Чехії – вони милуються тими краєвидами, про які так багато писав один із найвідоміших чеських письменників Іван Ольбрахт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG