Доступність посилання

ТОП новини

Міністр торгівлі США: Україна – перспективний партнер для американських інвесторів


Міністр торгівлі США Карлос Гутієррес
Міністр торгівлі США Карлос Гутієррес

Київ – Підписання Меморандуму між Міністерством економіки України і Міністерством торгівлі США про взаєморозуміння – головний «письмовий» результат візиту до Києва міністра торгівлі Сполучених Штатів Карлоса Ґутієрреса. Але, за його власними словами, поїздка до Києва має у перспективі значно більше практичних результатів, особливо коли йдеться про українсько-американську співпрацю у сфері енергетики, високих технологій, сільського господарства.

Карлос Ґутієррес називає найвищим пріоритетом відкриття світових ринків для американського капіталу, розширення американського експорту і захист американського споживача.

Україну Ґутієррес бачить як перспективного партнера для американських інвесторів.

Але для цього, каже він, українська сторона має дещо зробити – наприклад, допомогти приватному секторові, підтримувати ініціативу, запровадити прозорі і чесні тендери та конкурси для потенційних вкладників капіталів.

«Якщо Україні вдасться довести свою прозорість, наприклад, у сфері захисту інтелектуальної власності, прав інвесторів, – до неї прийдуть великі інвестиції. Чим прозорішою, зрозумілішою буде система взаємин між владою і бізнесом, тим більше інвестицій сюди надходитиме, тим більше з’явиться нових робочих місць», – заявив у Києві Карлос Ґутієррес.

Із американським урядовцем згоден і Президент України. Під час зустрічі з Карлосом Ґутієрресом Віктор Ющенко відзначив, що Україна зацікавлена у збільшенні обсягів американських інвестицій у свою економіку.

А Ґутієррес під час зустрічі з українськими та американськими бізнесменами деталізував, про які саме галузі йдеться – це енергетика та ядерна безпека, високі технології, сільське господарство, банківська справа і будівельні роботи.

Меморандум, підписаний між Міністерством економіки України і Міністерством торгівлі США, визначає принципи такої співпраці – це вільна, чесна і прозора торгівля.

Наприкінці вересня у Вашингтоні відбудеться перше засідання українсько-американської Ради з торгівлі та інвестицій, яку утворили відповідно до домовленостей між Президентами Віктором Ющенком і Джорджем Бушем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG