Доступність посилання

ТОП новини

Російська миротворча місія в Абхазії «втратила нейтральність» – Європарламент


Дві з половиною тисячі російських військових, яких Росія розташувала в цьому регіоні Грузії як миротворців СНД, «втратили свою роль нейтральних і безсторонніх миротворців», заявив Європейський Парламент у своїй резолюції.

Європарламент також вважає, що ще близько 300 російських військових залізничників, яких Росія надіслала до Абхазії минулого тижня, необхідно вивести.

Росія стверджує, що її солдати відновлюють залізничне сполучення з російським містом Сочі напередодні зимових Олімпійських ігор 2014 року в ньому.

Грузія вважає це вторгненням на свою територію і звинувачує Росію в підтримці абхазьких повстанців.

Сьогодні до Грузії прибув координатор зовнішньої і безпекової політики Євросоюзу Хав’єр Солана в намаганні розрядити напруженість.

Водночас у Росії з тією ж метою перебуває заступник помічника державного секретаря США Матью Брайза.

Останнім часом відносини Росії й Грузії навколо Абхазії значно загострилися після низки кроків Москви.

Серед них – кілька указів колишнього президента Володимира Путіна про зміцнення зв’язків Росії з Абхазією, розташування в Абхазії без згоди Грузії додаткових контингентів російських військ, які перебувають там як миротворці СНД, збиття грузинського літака-спостерігача, яке, за даними Місії ООН у Грузії, здійснив російський бойовий літак, чи розташування в Абхазії без згоди Грузії російських залізничних військ.

Росія звинувачує Грузію у «підготовці вторгнення в Абхазію», натомість Грузія заявляє про «спробу анексії її територій» із боку Росії.
XS
SM
MD
LG