Доступність посилання

ТОП новини

Єврорегіон «Буг» розвивається


Луцьк – Пожвавлення транспортних потоків між Україною, Білоруссю і Польщею на рівні регіонів стало основним питанням на тринадцятому засіданні Ради транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг», котре днями завершилося в Луцьку.

Учасники зустрічі створили робочу групу з питань перетину кордонів і кордонних переходів. Тридцятикілометрові черги вантажівок на українсько-польських переходах повинні зникнути – до цього прагнуть обидві сторони.

Тож облаштування переходів є одним із найважливіших спільних завдань Єврорегіону. Робота вже розпочалася, розповідає голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк. «Нам треба створити можливості доступу людей один до одного, а далі просто їм не заважати», – каже він.

Волиняни також зобов’язались відновити луцький аеропорт, який визнали запасним для львівського у рамках чемпіонату Євро-2012.

Єврорегіон у дії

Загалом у рамках програми добросусідства «Польща – Білорусія – Україна», котра діяла у 2004–2006 роках, уже реалізували близько двохсот проектів. Нині ж учасники об’єднання приділяють чимало уваги економічній співпраці. Обмінюються інформацією і центри зайнятості, розташовані в межах Єврорегіону. Результатом цих зусиль є посилення двостороннього обігу Волині з Польщею, який у минулому році сягнув 134 мільйонів доларів.

У роботі перебуває кілька проектів захисту довкілля. Під час зустрічі лунали ідеї розчистити русло річки Буг, щоб у перспективі відновити там судноплавство. Втім, керівники Ради Єврорегіону визнають, що це поки що надто дорого.

Але волинські екологи вже працюють у прикордонній місцевості, розповідає заступник голови облдержадміністрації Василь Байцим.

«Я очолюю цю групу, і зараз ми тісно працюємо з громадськими організаціями й управлінням екології. У першу чергу ми займемося інвентаризацією екологічних проблем по кордону з польською стороною – звісно, тому, що в нас є великі надії, що в рамках програми сусідства ми зможемо знайти фінансування на вирішення цих проблем», – каже він.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG