Доступність посилання

ТОП новини

Підозрювані організатори терактів 11 вересня 2001 перед судом на Гуантанамо


Нью-Йорк – На американській військово-морській базі Гуантанамо розпочався судовий процес, либонь найгучніший за останні роки, над групою ісламських організаторів терактів 11 вересня 2001-го року. Тоді захоплені ісламськими екстремістами пасажирські лайнери врізалися у хмарочоси в Нью-Йорку і в будинок Пентагону у Вашингтоні.

Трибунал засідає у спеціальному «експедиційному юридичному комплексі»
Перед військовою комісією, фактично, трибуналом – чільний організатор терактів Халід Шейх Мохаммед і четверо його підручних. Звинувачення такі: порушення законів ведення війни, свідоме вбивство майже трьох тисяч цивільних осіб, участь у злочинній змові, напад на мирне населення, терористична діяльність. Якщо їх визнають винними, то це може означати смертний вирок.

Процес ще до його початку викликав численні скарги з боку юристів – на засекреченість обвинувальних матеріалів і на те, що військова комісія судить цивільних. Начальник комісії бригадний генерал Том Гартман відповів на це журналістам: «Тут ми бачимо п’ятьох підсудних, яких захищають 18 адвокатів. Хіба це не доказ справедливості американської системи правосуддя?». Засекреченість матеріалів генерал Гартман пояснив необхідністю зберегти джерела розвідувальних даних, адже завдяки їм вдалося захопити Мохаммеда у Пакистані 2003-го року. Він був номером третім в ієрархії терористичної мережі Аль-Каїда.

Підозрюваний організатор терактів 11 вересня 2001 року хоче собі кари смерті

Трибунал засідає у спеціальному «експедиційному юридичному комплексі», спорудженому на старому аеродромі на базі Гуантанамо. Підсудних привезли туди у кайданах, які зняли у залі суду.

Халід Шейх Мохаммед на початку засідання визнав себе винним в організації терактів і відмовився від усіх чотирьох своїх адвокатів, сказавши, що захищатиметься сам. Головний суддя Ральф Колманн, полковник морської піхоти, попередив Мохаммеда, що з таким зізнанням йому загрожує смертна кара, але підсудний заявив, що він свідомий того, однак здавна бажав стати мучеником і «з Божого дозволу» стане ним від рук трибуналу. Зробивши цю заяву, Мохаммед почав виспівувати текст Корану. Процес висвітлюють десятки журналістів, американських та закордонних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG