Доступність посилання

ТОП новини

Росії остогидло дружити з Україною. Горбачов - настав час поховати Леніна. ( Огляд європейської преси)


Прага – Газети коментують звернення Державної Думи Росії до керівництва країни з пропозицією про вихід з Договору про дружбу з Україною у разі офіційного запрошення України до НАТО. Європейські видання також звертають увагу на пропозицію останнього президента СРСР Михайла Горбачова про поховання Леніна.

«Москоу Таймз» інформує, що російська Дума суворо попереджає Україну щодо намірів вступити в НАТО і рекомендує керівництву Росії, у відповідь на такий можливий у грудні цього року крок української сторони, вийти з Договору про дружбу з Києвом, який був укладений у 1997 році і закінчується 1 квітня 2009 року. Газета вказує на те, що теоретично вихід Росії з цього Договору може відкрити питання про приналежність Україні Севастополя і «Москоу Таймз» наводить думки російських експертів про те, що позиція Києва у цьому питанні дуже хитка.

Московська «Комсомольська правда» повідомляє, що обидві сторони, Росія та Україна, мають визначитися щодо продовження Договору про дружбу до 1 жовтня цього року, за шість місяців до його завершення. Тобто, на думку газети, Москва вже буде бачити восени результати свого тиску на Київ щодо його натовських прагнень і визначатиметься – чи продовжувати Договір чи виходити з нього. «Комсомольська правда» наводить слова заступника комітету Держдуми у справах СНД Костянтина Затуліна, який не лише погрожував новим жорстким Договором про можливе співіснування двох країн але й підкреслив, мовляв, « я би хотів побачити, як українська влада буде виганяти наш флот. Він сам здатний вигнати кого завгодно».

Інша московська газета - «Комерсант» - наводить слова українських дипломатів про те, що договори про дружбу аналогічні російсько-українському, Москва має з низкою членів НАТО і питання про їх розрив ще ні разу не ставилося російськими думцями на порядок денний.

«Нєзавісімая Газєта» стверджує, що звернення Думи щодо можливого виходу з Договору про дружбу з Україною не було самостійним , а узгоджувалося з російським урядом. Хоча російські «Ізвестія» зауважує, що всі зразки красномовності російських депутатів під час обговорення «українського питання» не йдуть ні в яке порівняння з сухим, суперечливим текстом звернення Думи.

Лондонська «Таймз» публікує слова Михайла Горбачова, останнього радянського президента, про те, що рано чи пізно у Росії виконають заповіт родини вождя більшовицького перевороту 1917 року Володимира Леніна і поховають його прах на цвинтарі, який ще лежить до сьогодні у Мавзолеї під стінами Кремля. Ініціатор «перебудови» закликає забрати цвинтар і тіло Леніна з під кремлівської стіни – «воно має бути віддано землі»,- каже колишній президент СРСР. Раніше Горбачов був проти такого захоронення. «Таймз» нагадує, що Борис Єльцин свого часу скасував традицію щогодинної зміни почесної варти біля входу до Мавзолею Леніна. Але ні він, ні Путін не висловлювали бажання поховати Леніна. Лондонська газета наголошує на тому, що Горбачов також ініціював побудову пам’ятника жертвам сталінських репресій і вступив проти спроб відродження репутації Сталіна «як ефективного менеджера».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG