Доступність посилання

ТОП новини

Візит іракського прем’єра до Ірану


Дар‘я Марченко

Київ – Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі завершив дводенний візит до Ірану. Головною темою переговорів у Тегерані була іраксько-американська угода про безпеку, проти якої виступає Іран.

Нурі Аль-Малікі заявив, що його уряд не дозволить, щоб Ірак став платформою для нападів на Іран і його сусідів. Іранське державне телебачення процитувало іракського прем’єра, який після переговорів з міністром закордонних справ Ірану Манучером Моттакі заявив, що його уряд зробив великий внесок у безпеку сусідньої держави. Натомість перший віце-прем’єр Ірану Парвіз Дауді зазначив, що його країна завжди підтримувала іракський уряд і наголосив, що встановлення миру і безпеки в сусідній країні завжди було одним з пріоритетів Ірану.

У Тегерані Аль-Малікі зустрівся також з іранським міністром з розвідки Голам Хоссейном Мохсені-Ежеї.

Іран протестує проти переговорів між офіційним Багдадом і Вашингтоном, що спрямовані на регулювання присутності американських військ в Іраку після закінчення терміну дії їх мандату наприкінці року. На думку іранської влади, угода призведе до появи постійних баз США на території сусідньої країни.

Сторони також обговорили закиди щодо втручання Ірану у внутрішні справи Іраку, у тому числі інформацію про підтримку Тегераном шиїтських повстанців. Підозри США нещодавно підтвердились, коли армія заявила про арешт у Багдаді торгівця зброєю і лідера так званого «загону смерті», який переправляв шиїтських повстанців до Ірану на тренування.

Аль-Малікі вже вдруге за цей рік відвідує Іран, водночас іранський президент Ахмадінеджад востаннє відвідував сусідню державу три місяці тому.

За часів Саддама Хусейна між Іраком та Іраном точився восьмирічний збройний конфлікт, внаслідок якого загинув майже мільйон людей. Але у 2003 році після вторгнення в Ірак військ США і повалення режиму Хусейна до влади прийшов уряд, в якому переважають шиїти, і відносини двох країн поліпшились.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG