Доступність посилання

ТОП новини

Правила для батьків


Київ – Літні канікули – час веселий і безтурботний. Для дітей. А от дорослим він додає чимало проблем, головна з яких – літнє оздоровлення молодшого покоління. За найоптимістичнішими підрахунками Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, відпочити в оздоровчих таборах цього літа зможе не більше як 30 відсотків українських школярів.

«Діти – передусім», стверджує напис на численних білбордах із усміхненим обличчям одного з недавніх кандидатів на столичного мера. Гасло чудове. От тільки згадують його політики чомусь лише під час виборчих кампаній.

Керуються ним і в українських родинах. Тож, звичайно, переважна більшість батьків прагне забезпечити дітям гарний літній відпочинок. От тільки як?

Мінімальна ціна путівки на 18 днів в оздоровчий табір поблизу Києва – 2 тисячі гривень. Відпочинок біля моря коштує у 2–3 рази дорожче.

Зрозуміло, що дозволити собі це може далеко не кожна родина. Добре, якщо є бабуся чи якісь родичі в селі. В іншому ж разі міські дітлахи проводять канікули біля комп’ютерів, телевізорів, ігрових автоматів або просто на вулиці.

Проте далеко не все залежить від матеріальних можливостей. І особливо це стосується психологічного стану дітей.

Адже упродовж навчального року психіка дитини зазнає неабиякого навантаження. Це і нервове напруження, пов’язане з постійним перебуванням у колективі, і перманентні стреси, спричинені складними завданнями, викликами на уроках, контрольними, іспитами.

Влітку цих стресогенних факторів значно менше, але і тут є свої проблеми. Скажімо, діти більше спілкуються не з однолітками, а зі старшими, і це також викликає певні психологічні труднощі.

Щоб їх уникнути або хоча б мінімізувати, варто скористатися кількома «правилами для батьків», які сформулював відомий психолог Микола Наріцин.
  • Якщо ви народили дитину, це ще не означає, що вона – ваша власність.
  • Якщо дитина менша за вас, це ще зовсім не означає, що вона гірша чи дурніша.
  • Якщо ви кажете дитині «не можна», обов’язково пояснюйте, чому саме.
  • Якщо ви щось обіцяєте дитині, то обов’язково виконуйте. Якщо не впевнені, що зможете виконати, не обіцяйте. Звичайно, якщо хочете, щоб вона теж виконувала свої обіцянки.
  • Якщо ви образили дитину, знайдіть у собі мужність визнати це і вибачитись.
  • Дитина в родині має право голосу, хоча б дорадчого, особливо в питаннях, які її безпосередньо стосуються.
  • Пам’ятайте, що дитині іноді теж потрібно відпочити від батьків і побути на самоті.


Цих дещо іронічних правил варто дотримуватися не лише під час канікул.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG