Доступність посилання

ТОП новини

Президент, прем’єр та спікер шукатимуть виходу


Київ – Як уладнати ситуацію, що склалася в парламенті після виходу зі складу коаліції двох депутатів? Як Верховна Рада працюватиме далі? І чи здатна вона нині ухвалювати хоч якісь рішення? Ці питання обговорюватимуть сьогодні Президент, Прем’єр-міністр та Голова Верховної Ради.

Ситуацію, що склалася у Верховній Раді після виходу з більшості двох депутатів, навряд чи можна владнати лише на рівні ради коаліції. На думку Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, щоб наступного тижня парламент міг працювати, домовитися між собою мають керівники держави.

Під час сьогоднішньої зустрічі Президент, прем’єр та спікер мають з’ясувати, чому Секретаріат Президента продовжує руйнувати коаліцію, каже в інтерв’ю Радіо Свобода заступник фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

Разом з тим він не виключає, що бютівець Ігор Рибаков, який написав заяву про вихід із коаліції, може знову поповнити більшість.

«Варто було б обговорити питання коаліції і дії Секретаріату Президента для її руйнації: дії «Єдиного центру», дії цих двох депутатів, які вийшли. Зрозуміло, що це ж команди даються від однієї людини, від (голови Секретаріату) Віктора Балоги. Наш колега Рибаков не виходив з нашої фракції, тому його картка у нас, він голосує, хоча у роботі фракції не бере участь уже три місяці. Ще не всі питання з’ясовані: сьогодні він вийшов, завтра він знову зайде», – розповів Рибаков про перспективи коаліції і способи голосування депутатів від БЮТ.

А окрім питання коаліції, Президент, прем’єр та спікер мають вирішити, як і коли Верховна Рада ухвалюватиме зміни до бюджету, зазначає представниця «Нашої України – народної самооборони» Ксенія Ляпіна.

«Вони мають обговорити і знайти шлях з політичної кризи, яка зараз виникла. По-друге, вони мусять вирішити, як вносити зміни до закону про бюджет, як його голосувати. Думаю, буде ще низка питань, які передбачені коаліційною угодою. Але перше і найголовніше, як коаліції жити далі», – вважає Ляпіна.

Коаліцію берегтимуть усі

Наразі нікому зі сторін не вигідно, щоб ініціатива розвалу коаліції йшла він них, зазначає політичний експерт Сергій Таран. Тож питання, як уберегти парламент від розпуску найближчим часом, стане головним під час сьогоднішньої зустрічі Президента, прем’єра та спікера, вважає він.

«Будуть розглядатися шляхи співпраці з тим, щоб не розпускати парламент хоча б до кінця нинішньої осені. Вони будуть шукати механізми, як це зробити. Є ще одна потреба у цій зустрічі – усі сторони, які беруть участь у цій зустрічі, мають показати свою особисту зацікавленість у діяльності демократичної коаліції», – каже експерт.

Попри 227 голосів, які донедавна де-юре існували у коаліції, більшість рішень ухвалювалася ситуативною більшістю. Ця ситуація, вважають оглядачі, триватиме й надалі.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG