Доступність посилання

ТОП новини

«Нирківська Ніагара» на Тернопільщині – найвищий в Україні рівнинний водоспад


16-метровий водоспад на р. Джурин
16-метровий водоспад на р. Джурин

Івано-Франківськ – Чотири області – Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька і Хмельницька – вважають, що до природних чудес України можна віднести Дністровський каньйон. Тут багато особливих місцин. За півтора кілометра від Дністра на тернопільській стороні біля села Нирків – найвищий в Україні 16-метровий водоспад на річці Джурин. Неподалік руїни Червоногородського замку.

Червоні схили-тераси, червона земля, червоні скелі – цього не можеш не помітити навіть при найбільшому буянні зелені. Через те, напевно, і отримало свою назву місто Червоногород, засноване ще в ІХ столітті. Кому лиш не належало воно – руським, литовським, польським, турецьким власникам.

Зараз міста немає – після Другої світової воно зникло остаточно. Залишились тільки руїни замку, костелу і могила загиблих у 1940-х роках поляків. А ще чоловічий монастир свв. Петра і Павла, де живе один послушник Анатолій Гусєв: «Слідкую за порядком, навколо покосив. Тут повинна бути молитва. Монастир хоч такий тимчасовий, та це святе містечко».

Водоспад неподалік, за переказами, утворився штучно: татаро-монголи, щоб здобути замок, пробили природну дамбу, і впали срібні коси води з 16-метрової висоти. Туристи люблять ставати на терасу між тими потоками і скелею на вершині водоспаду.

Дух захоплює, кажуть Сильвестр із Польщі і Оля з Хмельницького: «Аж кістки ломить, але приємно. Такий масаж прикольний… Я люблю екстрим, так що холодна вода – супер».

Бракує легенд і сервісу

Про історію цієї місцини, зізнаються туристи, вони нічого не знають.

Тут би парк створити, щоб відпочивальники не лише на водоспад дивились чи шашлики на природі смажили, а й дізнались щось про особливості «Нирківської Ніагари» чи історію Червоногорода, розмірковують, доповнюючи одна одну, приватний екскурсовод Марина Лажкевич та вчителька Марія Буянова, які привезли у Нирків семикласників із Чернівців.

– Я багато років присвятила туризму, мені довелось багато поїздити і маю з чим порівняти. Нам Господь Бог лишив такі маєтки, з такими краєвидами! Нам би навчитись бути господарем. У нас Україна настільки прекрасна і настільки багатогранна!

– І така бідна.

– Бідна, бо ми не вміємо дбати.

– Під ногами гроші лежать – не можемо взяти.

Жінки кажуть, що туристи готові були б заплатити, якби тут був відповідний сервіс – туалети, облаштовані місця для відпочинку, екскурсійний супровід чи бодай якісь таблички з історичними довідками. Тоді і туристів буде більше.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

XS
SM
MD
LG