Доступність посилання

ТОП новини

Аварія на шахті: пошуки тривають


Врятованих гірників із шахти імені Карла Маркса готуються перевезти до лікарень. 9 червня 2008 року
Врятованих гірників із шахти імені Карла Маркса готуються перевезти до лікарень. 9 червня 2008 року
Досі не відома доля 12 гірників, повідомили сьогодні вранці Радіо Свобода в Міністерстві з надзвичайних ситуацій.

Учора на шахті імені Карла Маркса в Єнакієвому Донецької області, де в неділю вранці стався сильний вибух, вдалося врятувати 24 шахтарів.

Іще одного знайшли загиблим. Тіло машиніста, який загинув від черепно-мозкової травми, вже підняли на поверхню.

Усі 24 врятовані і ще 5 працівників, які потерпіли під час вибуху на поверхні, перебувають у лікарнях: 3 в важкому стані, 2 в середньому і 24 на обстеженні.

Аварійно-рятувальні роботи на шахті тривають. Роботі заважають підземні води і погана видимість.

Після вибуху і пожежі під завалами в шахті опинилися 37 гірників.

Вибух на глибині близько кілометра був такої сили, що зруйнував і наземні споруди шахти.

Урядова комісія з розслідування причин вибуху розглядає кілька версій.

Серед них – порушення техніки безпеки, відмова обладнання, яке мало гарантувати безпеку, і людський фактор.

Як заявила секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова, яка вчора побувала на місці аварії, «всі версії мають право на життя, доки не вималюється одна основна версія, яка буде або спростована, або доведена слідством».

Генеральна прокуратура напередодні порушила кримінальну справу за фактом аварії.

Як повідомив перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов під час учорашнього брифінгу в Єнакієвому, слідство ведеться, і перевірятимуть усі версії, які були озвучені самими шахтарями, тобто чи справді вівся промисловий видобуток вугілля після заборони Держгірпромнагляду.

Президент учора скритикував уряд за відсутність стратегії розвитку вугільної галузі.

В аварії на шахті імені Карла Маркса відобразилися всі головні проблеми вугільної галузі, які не вирішуються роками, процитувала голову держави його речниця Ірина Ванникова.

Особливе ж занепокоєння Віктора Ющенка викликала інформація про те, що Держгірпромнагляд заборонив роботи на шахті в Єнакієвому, а отже, шахтарів змушували працювати в закритій для роботи копальні, порушуючи правила безпеки та норми трудового законодавства.

Президент закликав уряд розслідувати причини аварії i протягом тижня доповісти йому про виконану роботу і розробити та затвердити комплексний план заходів для ліквідації наслідків аварії на шахті імені Карла Маркса.

Віктор Ющенко також вимагає покарання для винних в аварії на шахті в Єнакієвому.

Як скащала речниця голови держави, Віктор Ющенко очікує на завершення розслідування причин вибуху і доручив генпрокуророві Олександрові Медведьку і секретареві РНБО Раїсі Богатирьовій виїхати на місце події.

Генеральний прокурор і секретар Ради національної безпеки і оборони відразу прибули вчора на шахту й відвідали її.

Як повідомила заступниця генпрокурора Тетяна Корнякова, напередодні йому доповіли, що під час вибуху на шахті не здійснювали жодних основних робіт, а проводили ремонтні роботи.

Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов на брифінгу вчора вранці повідомив, що транспортну інфраструктуру на шахті цілком знищено, також пошкоджені комунікації шахти.

Турчинов, який очолив створену в неділю комісію для розслідування причин вибуху, заявив про можливе закриття шахти Карла Маркса.

Він зазначив, що цей вибух найпотужніший за час існування української вугільної промисловості.

«За попередньою інформацією, відбувся викид породи й шахтного газу такої потужності, що потерпіли не тільки шахти, вибої, вали, але й наземні споруди», – сказав перший віце-прем’єр.

Турчинов зауважив, що потерпілих могло бути й більше, якби 6 червня Держгірпромнагляд, що обстежив цю шахту, не заборонив здійснення видобутку.

Тим часом Прем’єр-міністр доручила проаналізувати доцільність експлуатації шахт глибиною понад кілометр.

На позачерговому засіданні уряду вчора Юлія Тимошенко заявила, що треба скласти реєстр таких копалень, вивчити обсяги виробництва, визначити кількість людей, які там працюють, та проаналізувати ситуацію з аварійністю.

Говорячи про аварію на шахті імені Карла Маркса, Тимошенко заявила, що такі аварії – це, за її словами, «наслідок руйнування вугільної галузі впродовж останніх 17 років та колосальної корупції в цій сфері, коли державні кошти на розвиток галузі не доходили до шахт».

Прем’єр доручила Міністерству вугільної промисловості розробити механізми для запобігання виникненню таких аварій. Затвердити їх мають на засіданні Кабміну завтра.

Кабінет Міністрів також вирішив надати 15 мільйонів гривень на ліквідацію аварії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG