Доступність посилання

ТОП новини

«Рос-Укр-ще-дорожчий-газ». Які в України газово-цінові перспективи?


Сподівання декого з українських політиків, що після зміни господаря Кремля Росія буде поступливішою стосовно поставок газу в Україну, не виправдалися. Ціна блакитного палива для України може подвоїтись, зауважують російські посадовці, посилаючись на зустріч Дмитра Медведєва та Віктора Ющенка у Санкт-Петербурзі.

«Ціна зросте об’єктивно і суттєво»

Ціна імпортного газу в Україну нинішнього року зросла з минулорічних 130 доларів за тисячу кубометрів до 179,5. І от, як очікується, блакитне паливо стане для України ще дорожчим, зауважив українському колезі президент Росії Дмитро Медведєв. Пояснення цінових перспектив таке: наступного року постачальники газу з Центральної Азії (а саме їхнє паливо складає основу імпортного газу) переходять на європейські ціни. Віктор Ющенко вважає, що чим швидше країни в цьому питанні перейдуть на ринкові ціни, тим краще для оздоровлення економіки України. Про це розповів міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Також він зазначив, що ціна на газ для України зросте «об’єктивно і суттєво».

Заяви Росії щодо газу для України пов’язані насправді не з ринком, не взагалі з економікою, а з намаганням знову політично тиснути на Україну, стверджує член комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від БЮТ Олександр Гудима: «Це все спекуляції. Україна не отримувала жодних серйозних сигналів, що вона, скажімо, повинна готуватися за кілька місяців для переходу на ринкові ціни. Це буде дуже важко, якщо це станеться, але я переконаний що цього не буде. Україна своїми дружніми стосунками з Росією в газовій сфері заслужила на виконання обіцянок Путіна щодо п’ятирічного адаптаційного періоду для переходу на ринкові або середньоєвропейські, що більш коректно, ціни».

Питання енергоефективності стоїть руба

Україна є інтегрованою в світову економіку й тому розраховувати нескінченно платити за імпортний газ за ціною нижче середньоєвропейської наївно. Так вважає міністр палива та енергетики в уряді Януковича Юрій Бойко. Інша справа, що адаптація до нових цін має бути м’якшою, хоча у нинішніх реаліях української економіки це непросто. Потрібно враховувати те, що в структурі вітчизняної промисловості левова частка газу споживається металургійною і хімічною галузями. Структура, яка дісталася Україні в спадщину від Радянсього Союзу, дуже енергомістка. І питання застосування енергоефективності – це питання життя і смерті, говорить екс-міністр.

За даними експерта Ради з енергетичної політики Олени Вітер в Україні кепське становище з енергозбереженням. Воно у три-п’ять разів гірше, ніж у державах Європейського Союзу. Але не все втрачено, Україна здатна ефективніше заощаджувати. Адже, по-перше, в країні є запаси газу на шельфі Чорного моря, залишаються непогані запаси нафти на деяких територіях. Однак потрібен прихід іноземних інвесторів, оскільки власних коштів на нарощування видобутку в Україні немає. По-друге, потрібен розвиток відновлювальних джерел енергії.

Економічний тиск Росії?

Перехід на ринкові ціни імпортного газу для України неминучий і в цьому є плюс - у Москви буде менше приводів для політичного тиску на Київ, стверджує експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Саприкін. Але економічно це буде тяжке випробування, зазначає він. «Економіка не витримає такого цінового удару, треба намагатися розтягнути введення таких цін щонайменше на кілька років. Все-таки я сподіваюся, що ціна не буде набагато більшою за 300 доларів, всі країни-постачальники мають розуміти, що це удар по споживачах, в першу чергу по Україні».

Європейським споживачам Росія продає блакитне паливо в середньому по 230 доларів за тисячу кубів. Тим часом «Нафтогаз України» заяву Росії розцінив як політичну. За словами його речника Валентина Землянського, остаточні ціни наразі не визначені, переговори із «Газпромом» тривають. До того ж, вартість блакитного палива залежить від безлічі чинників, зокрема, від ставок на зберігання і транзит газу через Україну. (Ціна поставок газу в Україну нинішнього року зросла до 179,5 доларів за тисячу кубометрів, а ставка транзиту підвищилася з 1,6 до 1,7 долара за тисячу кубів на 100 кілометрів – на десять центів). Зі свого боку, російський експерт Станіслав Бєлковський все-таки називає останні заяви Росії щодо газу не політичними, а економічними. Маючи на увазі економіку не Росії, а «Газпрому». Адже президент Медведєв, як і його попередник президент Путін, відображають інтереси саме «Газпрому».


Ви готові економити побутовий газ?
Юрій Васильович, військовослужбовець: Готовий, це й для екології буде краще.
Тетяна, домогосподарка: Та ні, мабуть, як раніше, так і зараз будемо користуватися.
Олег, ІТ- працівник: Маємо щось робити. Або забувати про те, що ми українці і десь щось випрошувати, або все-таки економити.
Жанна Михайлівна, пенсіонерка: Я готова економити, але ж не всі згодні на це.
Ігор, приватний підприємець: Скільки можна економити? Краще нехай підприємства менше газу використовують.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG