Доступність посилання

ТОП новини

Скандал з видатками британських депутатів Європарламенту


Лондон – Лідер фракції британської Консервативної партії у Європейському парламенті змушений був подати у відставку, а головного парламентського організатора цієї партії усунуто з посади через скандал зі зловживанням фінансами.

Лідер британської Консервативної партії в Брюсселі Джайлз Чичестер подав у відставку після того, як визнав порушення правил Європейського парламенту щодо видатків. Гроші, призначені на видатки депутатів, він платив на рахунок приватної компанії, директором якої сам і був.

Відтак інший торі – Ден Довер, що був головним відповідальним за дисципліну голосувань своєї партії в парламенті, змушений був залишити цю посаду, хоча й заперечує, що порушив правила, коли заплатив своїм дружині й дочці 750 тисяч фунтів стерлінгів (це понад півтора мільйона доларів) за роботу протягом дев’яти років. Правила, загалом, не забороняють платити за роботу на депутата власним родичам, але подібні дії у Британії останнім часом критикують.

Європарламентарів змусять звітуватися

Консервативна партія каже, що зміна головного партійного організатора в Брюсселі не пов’язана зі справою видатків, а є нормальною річчю після зміни лідера. Лідер Консервативної партії Девід Камрон відрядив до Брюсселя нового відповідального за фінансову дисципліну однопартійців Г’ю Томаса, аби той ретельно перевірив видатки торі-членів Європарламенту.

Томас збирається поставити депутатів Європарламенту в однакові умови з колегами у британському парламенті, змусивши їх регулярно публікувати звіти про свої видатки. Також він відзвітує перед Камроном щодо заходів, які треба запровадити для збільшення прозорості.

Як виглядає, ще один британський депутат європарламенту порушив правила щодо видатків. Шотландський депутат Джон Первіс платив персоналові, що працює в його парламентському офісі, через фірму, в якій він є партнером. Його речник заявила, що Первіс платив персоналові таким чином уже багато років, а у січні минулого року звертався за роз’ясненнями щодо цього до відповідних парламентських чинників, бо не знав, чи не порушує регламент. Нині йде розслідування щодо того, чому Первісу не було дано таких роз’яснень.

Не знав нові правила, котрі сам розробив?

Що стосується тепер уже колишнього лідера фракції торі у європарламенті Джайлза Чичестера, то він заявив, що не знав про зміну парламентських правил щодо видатків. Порушення було розкрито після того, як набули чинності нові правила поведінки депутатів від Консервативної партії у Європейському парламенті, які і розробив сам Чичестер.

Він пояснив ситуацію таким чином: «Звичайно, це мене бентежить, і не в останню чергу тому, що саме я запровадив новий кодекс і правила для своїх колег-консерваторів щодо видатків. І ось я, людина, що очолювала процес, який ми запровадили пару місяців тому, як виявилося, припустився помилки. Добре, я піднімаю руки до гори. Mea culpa. Я це зробив, і тепер роблю те, що належить».

А Ден Довер наполягає, що жодних правил не порушував, коли брав на роботу членів своєї сім’ї. І справді, за даними дослідницького центру Open Europe так роблять 23 із 79 британських депутатів європарламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG