Доступність посилання

ТОП новини

Самотнім буковинкам з дітьми допомагатиме Центр матері і дитини


Чернівці – Проблеми самотніх буковинок з дітьми, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, вирішуватиме Обласний центр Матері і дитини. Центр як підвідомча структура обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді почне діяти вже за тиждень. Тут у зручних окремих кімнатах зможуть одночасно проживати 10 жінок, які потребують допомоги. За час проживання у Центрі кожна жінка зможе отримувати соціальну, психологічну, медичну та іншу підтримку.

Знадобилося півроку і майже 900 тисяч гривень, щоб у Чернівцях з’явився сучасний, спланований за новим проектом, будинок.

Начальник обласного управління капітального будівництва Іван Дякан розповів: «До реконструкції тут була стара, занедбана споруда, яка потребувала капітального ремонту. Тут замінене перекриття споруди. .., зроблено перепланування, замінені комунікації».

У новозбудованому Центрі матері і дитини є всі умови для проживання: десять кімнат, які будуть відповідно обставлені, є вже робочі санвузли, умивальники та душові кабіни. Окрім житлових умов, Центр забезпечить жінкам фахову допомогу.

Заступник директора обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Олександр Шандро зазначив: «Послуги будуть надаватися соціально-психологічні, соціально-медичні, при можливості й юридичні матерям, які опинилися в складних життєвих обставинах».

Від семи місяців вагітності до 18 місяців після народження дитини

На повному державному утриманні матері з дітьми мають право проживати у центрі від семи місяців вагітності до 18 місяців після народження дитини. Однак, як зазначив пан Шандро, і після цього терміну центр піклуватиметься про жінок: «Будемо влаштовувати подальше життя. Відселятимуть до родичів, шукатимуть, якщо потрібно, роботу».

Центр Матері і дитини потрібен у будь-якому суспільстві, в Чернівецькій області таких установ має бути декілька, переконаний керівник Буковини Володимир Куліш.

«От сьогодні прийом. Жінка, що дійсно не має даху над головою, на знає, де буде жити, народжувати, немає засобів до життя. Щоб не надавати постійно одноразову допомогу 300 тих гривень, ми повинні створити всі умови, бо не тільки коштами визначають соціальні можливості», – наголосив Володимир Куліш.

Згодом, сподівається голова ОДА, такі центри будуватимуть у районах. Якщо, починаючи від 17 червня, ця експериментальна установа працюватиме належним чином, питання будівництва нових центрів Матері і дитини розглянуть на сесії обласної ради.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG