Доступність посилання

ТОП новини

Сербський парламент: усе залежить від соціалістів


Вибори скінчились. Що далі?
Вибори скінчились. Що далі?
Анамарія Рамач

Белград – У Сербії сьогодні відбудуться установчі збори нового скликання сербського парламенту після невизначених виборів у депутати, які були проведені місяць тому.


Сформувати нову правлячу коаліцію і внести в парламент кандидатуру на посаду прем’єра досі не вдалося жодній з коаліцій, які борються за владу – ані «проєвропейській», ані «націоналістичній». Усі чекають, як визначиться Соціалістична партія: чи вступить у коаліцію з націоналістами, чи перейде до союзу зі своїми колишніми опонентами – прозахідним блоком.

Усе показує, що партія останнього диктатора Слободана Милошевича після чотиритижневих переговорів з націоналістично-радикальним блоком, обере все ж демократів для майбутніх союзників. Однак лідер соціалістичної партії Івіца Дачич заявив, що коаліція, яку він очолює, у першу чергу намагається дійти згоди з націоналістично-радикальним блоком навколо спірних питань у переговорах.

Косово як яблуко розбрату

Остаточне рішення соціалісти мали б оприлюднити сьогодні.
Після невизначених виборів Сербія опинилася поділеною між радикальними націоналістами та проєвропейським блоком, очолюваним президентом Тадичем та його Демократичною партією. Обом блокам необхідні соціалісти із 20-ма обранцями для досягнення парламентської більшості, тобто 126 депутатських місць з усіх 250 у сербському парламенті. Таким чином, від соціалістів залежить, чи Сербія продовжить процедуру приєднання до Євросоюзу, чи відкладе її доти, доки ЄС не припинить підтримувати незалежність Косова.

У лютому цього року керівництво Косова проголосило незалежність від Сербії, яку підтримали більшість країн ЄС. Тому націоналісти хочуть призупинити процес євроінтеграції доти, доки блок не змінить політику щодо Косова.

Натомість соціалісти та демократи переконують, що лише сильна Сербія в Європі зможе відстоювати свої інтереси. Лідер демократів, сербський президент Борис Тадич минулих вихідних закликав соціалістів до національного примирення: «Нам потрібен політичний компроміс та згода навколо найближчого майбутнього».

Згідно з повідомленням ЗМІ, сербський парламент сьогодні відразу після підтвердження повноважень нових депутатів оголосить, найімовірніше, перерву, яка триватиме доти, доки не буде досягнутий договір про формування парламентської більшості. А до скликання парламенту навряд чи це буде здійснене.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG