Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії Держконтроль уважно перевіряє роботу міністерств


Рига – В Латвії фінансова діяльність міністерств та інших державних структур уважно перевіряється Державним контролем. Результати перевірок публічні і отримують широкий резонанс у латвійському суспільстві. Після проведеного Держконтролем аудиту більшість латвійських чиновників змушені були залишити свої посади.

Латвійські посадовці невесело жартують: «Від Держконтролю ніде не сховаєшся». Після того, як цю структуру наприкінці 2004 року очолила Інгуна Судраба, робота латвійського Держконтролю значно активізувалася. Перевіряють фінансову діяльність міністерств та підпорядкованих їм структур, самоврядувань, Верховного та Конституційного суду, навіть Бюро з боротьби з корупцією не оминула своєю увагою головний державний контролер Латвії.

Інгуна Судраба каже, що в роботі Державного контролю слід дотримуватися двох напрямків: спостерігати за законністю витрат державних коштів та контролювати ефективність цього процесу. Якщо раніше ця структура мала право накладати штрафи, то зараз її робота полягає у тому, щоб провести аналіз і дати оцінку.

Незрозумілі відрядження, безпідставні премії

Так в результаті перевірок виявилось, що відрядження до Канади працівників міністерства освіти під час проведення Чемпіонату світу з хокею було мало пов’язане з роботою цих державних службовців. Поїздка чиновників міністерства добробуту на семінар в Іспанію також потрапила під увагу Державного контролю.

«Чиновники оформили семінар в Іспанію, щоб вивчати стандарти латвійської бухгалтерії. Це, мабуть, дуже специфічна справа, якщо в Латвії у своєму кабінеті не можна вивчати бухгалтерію, а слід оформлювати відрядження в Іспанію, де, безумовно, кращий клімат», – каже Інгуна Судраба.

Головний контролер Латвії голосно заявляє про те, що латвійські посадовці часто отримують безпідставні премії.

«Про систему оплати багатьох установ можу сказати, що вона не є прозорою. Премії виплачуються 8-9 разів на рік. Як можна довіряти такій системі оплати, коли у кожного чиновника є основна зарплата, але є і премії – як тоді визначити, які прибутки за місяць має такий службовець», – зазначає пані Судраба.

Матеріали передають до прокуратури

У разі виявлення серйозних порушень Держконтроль передає матеріали до прокуратури.

«За результатами 8 перевірок ми подали, або ще подамо, матеріали в прокуратуру. Це стосується випадків конфлікту інтересів та виплат безпідставних премій в Конституційному та Верховному судах, міністерстві культури та міністерстві економіки», – повідомила Ігуна Судраба.

Після фінансової перевірки, проведеної Держконтролем у Бюро з боротьби з корупцією була виявлена нестача готівки, вилученої в перебігу оперативної роботи у сумі майже 300 тисяч доларів. Тепер керівнику Бюро Олексію Лоскутову загрожує відставка. Посаду міністра з електронних справ довелося залишити Інні Гуделе після того, як з’ясувалось, що на святкуванні в робочому колективі її дня народження були витрачені кошти платників податків.

Не всім місцевим політикам до вподоби така активна діяльність головного державного контролера. Міністр сполучення Айнарс Шлесерс після того, як Держконтроль виявив серйозні порушення у фінансовій сфері підпорядкованого йому міністерства, став ініціатором проведення перевірки латвійською прокуратурою безпосередньо діяльності Інгуни Судраби.

Натомість серед латвійської громадськості головний державний контролер користується значним авторитетом. На думку політолога Ілізе Крейтусе, те, що місцевим політикам не до вподоби діяльність Держконтролю, свідчить, наскільки серйозно та у правильному напрямку працює ця структура.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG