Доступність посилання

ТОП новини

Автомобільна проблема Америки


Нью-Йорк – Дорожчає пальне – автобудівники в Америці скорочують виробництво вантажівок і всюдиходів з 4 ведучими колесами. Тим часом, як показують найновіші дослідження, гібридні двигуни – надто дорогі. Споживання пального, стверджують спеціалісти, можна різко зменшити, вдосконалюючи традиційні двигуни та змінюючи стиль водіння.

Дорожчання бензину – гостра тема і для України. То як же пропонують вирішити цю проблему?

ЇЇ можна вирішити зменшенням попиту за допомогою більш економічних автомобілів. Над цим питанням працююють вчені Масачуcетського технологічного інституту разом з Міжнародною Спілкою за нешкідливий транспорт.

Вони поставили собі за мету знайти спосіб такої експлуатації авта, щоб удвічі збільшити пробіг на тій же кількості пального. Вони виходять з того, що ціна гібридних машин з двигуном бензиновим і електричним надто висока, як правило, на 5-6 тисяч доларів дорожче звичайних.

Щоб виграти на гібридах, тобто, щоб відшкодувати збільшені витрати, потрібно декілька років. Між тим, звичайні двигуни стають дедалі економнішими завдяки вдосконаленій конструкції, поліпшенню аеродинамічних якостей і застосуванню матеріалів полегшеної ваги.

Наприклад, частини корпусу роблять з пластмаси, колеса дедалі частіше – з алюмінію, а не сталеві. Також і блок циліндрів. Але на заваді більшій економії стоїть бажання автобудівників використовувати ці вдосконалення для збільшення стартової швидкості і розмірів авта.

Між тим, бензин уже коштує в середньому долар 20 центів за літр, і щоб заправити бак, треба викласти півсотні доларів, а то й більше. Тож люди не хочуть купувати оті «бегемоти», як називають великогабаритні машини, і автомобільним компаніям доводиться закривати заводи, що виготовляють усі оті «гаммери», «сілверадо» і «тахо». А захисники довкілля ще й вимагають відмовитися від використання кукурудзяного спирту як додатку до бензину, бо це лише сприяє подрожчанню харчів.

Хочете економити? Змініть стиль водіння!

Отож, може видатись, що «велика зелена надія» захисників довкілля не така вже й «зелена». Але надія може зазеленіти, і не лише зеленими доларами, а й зміною стилю водіння авта.

Порада перша – мабуть, найзеленіша: на червоному світлі, якщо воно тривале, вимикайте мотор. Взагалі, намагайтеся не ганяти двигун вхолосту. Краще зайвий разу натиснути на стартер.

Друге – вести авто обережно, так, ніби між вашою ногою і педаллю газу лежить сире яйце.

Третє – не рвати з місця і не гальмувати різко. Краще тримати дистанцію і знімати ногу з газу заздалегідь, щоб до зупинки котитися за інерцією.

Дослідники запевняють, що такий стиль водіння зекономить вам принаймні третину пального.

O tempora, o mores… Якби років з 10 тому хто-небудь в Америці надумав базікати про економічний стиль водіння, його б висміяли...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG