Доступність посилання

ТОП новини

Польський уряд підбиває підсумки шести місяців перебування в Шенгенській зоні


Варшава – У вівторок міністерство економіки оприлюднило зведення, в якому вміщені дані про те, як входження Польщі до Шенгенської зони позначилося на економіці країни. У документі знайшли підтвердження побоювання польських підприємців, які через відсутність відвідувачів із України опинилися на межі банкрутства. Чи може криза прикордонної економіки позначитись на економіці всієї країни?

Невдовзі мине шість місяців, відколи Польща увійшла до Шенґенської зони. Міністерство економіки вже володіє попередніми статистичними даними за цей період.

Відомо, що упродовж перших трьох місяців цього року Польщу відвідало на 63 відсотки менше громадян України, на 47 відсотків менше білорусів, на 44 відсотки – росіян. Це означає, що менше гостей з-поза східних кордонів Польщі відвідує готелі, гуртові склади, базари. Місцева влада у прикордонних регіонах б’є на сполох, тому що в окремих містах прикордоння через надто дорогі шенгенські візи базари спорожніли, подекуди навіть на 80 відсотків. Це означає менші бюджетні надходження для міст, які не мають інших джерел прибутків.

Про те, до яких наслідків може призвести економічна криза, пов'язана зі входженням Польщі до Шенгенської зони, Радіо Свобода поцікавилось у міністерстві економіки. Директор департаменту аналізу та прогнозування Гражина Генцлевська підтверджує, що у східних регіонах Польщі внаслідок економічної кризи росте безробіття, люди опинились на межі бідності.

Однак, на думку міністерства економіки, коли глянути на проблеми, пов'язані зі входженням до Шенгенської зони, із ширшої перспективи, то все виглядає інакше.

Директор департаменту аналізу та прогнозування Гражина Генцлевська переконує: якщо у першому кварталі нинішнього року різко скоротився обсяг польсько-української прикордонної торгівлі, то в цілому товарообмін між Польщею та Україною, у перерахунку на долари, згідно зі статистикою, зріс на 50 відсотків.

Із позицією уряду не погоджуються депутати владної коаліції

Однак з поглядами міністерства економіки на те, що економічна криза викликана входом Польщі до Шенгенської зони позначається лише на східних регіонах, не погоджуються депутати владної партії Громадянська платформа.

Депутатка Ганна Здановська зазначила: «На мою думку, економічна криза поширюється не лише на прикордонну зону, а й на територію усієї Польщі. Я, наприклад, родом із міста Лодзя, що у центральній Польщі. Тут багато торговельних центрів, до яких за текстильними виробами приїздять покупці з-поза східного кордону. Криза позначається також і на них».

Депутатка Ганна Здановська також зауважила, що у середу група депутатів намагалася переконати прем'єра Дональда Туска у необхідності лібералізації візових процедур. Польські візові процедури, що їх змушені проходити громадяни України, найбільш складні у цілому Євросоюзі, підсумовує депутатка.

На думку оглядачів, проблема лібералізації візового режиму досить складна, оскільки все має бути узгоджене з Єврокомісією, її вирішення може затягнутись у часі.

На що тим часом розраховує уряд та міністерство економіки? З цього прводу директор міністерського департаменту аналізу та прогнозування Гражина Генцлевська сказала: «На мою думку, все владнається, так, як це було 5 років тому, коли уперше заведено безплатні візи для громадян України. Можна сподіватись, що на зміну роздрібній прикордонній торгівлі прийдуть великі гуртівні та торговельні центри, спеціалізовані на обслуговуванні так званого масового покупця. Я знаю, що зараз дуже боляче тим підприємцям, які втратили заробітки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG