Доступність посилання

ТОП новини

Чи зникнуть черги вантажівок на українсько-словацькому кордоні?


Ужгород – Завтра на українсько-словацькому кордоні відбудеться офіційна здача в експлуатацію під’їзної дороги до новозбудованого вантажного терміналу Міжнародного пункту пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке». Фактично, від завтра починається реконструкція й пасажирського терміналу на цьому митному посту. І також від завтра можна буде говорити про зняття з порядку денного проблеми черги на кордоні.

У 2006 році Євросоюз виділив кошти на реконструкцію Міжнародного митного посту «Ужгород-Вишнє Нємецке». Цей митний пункт найпотужніший на українсько-словацькому кордоні, до того ж здатний пропускати вантажівки.

Він не просто зв’язує дві держави. Саме через цей пункт пролягає П’ятий транспортний коридор, а тому він приваблює значну кількість вантажних перевезень з Австрії, Угорщини, Польщі, Чехії, Словаччини та інших країн.

За проектом ЄС, у першу чергу збудували вантажний термінал, бо проблема з пропуском вантажівок уже давно непокоїть і Україну, і Словаччину. У грудні минулого року об’єкт здали в експлуатацію, у ньому розмістилися всі контролюючі суміжні служби, комплекс з митного оформлення вантажного транспорту. Про актуальність цього будівництва говорить речник Ужгородської митниці Вікторія Сенгетовська: «Новий вантажний термінал передбачає пропускну спроможність понад 500 вантажівок на добу, у той час як нинішня – всього 180. Уявіть собі, наскільки це вирішить проблему черг вантажівок, які виникли особливо останнім часом через проблеми на українсько-польському кордоні».

Україна, хоч і з муками, таки збудувала під’їзну дорогу...

На розбудову вантажного терміналу Єврокомісія виділила 3 мільйони євро. Українська сторона в рамках угоди повинна була лише збудувати трохи менше кілометра під’їзної дороги. І за цим будівництво зупинилося. Шмат злощасної дороги оглядали і президенти обох країн, і прем’єр-міністри, обіцяли багато, але кошти – аж 23 мільйони гривень – ніяк не знаходилися. Зрештою, нині будівництво завершилося. Завдяки цьому на пришвидшення руху через кордон уже сподіваються водії вантажівок.

«Обіцяють пропускати вдвічі більше каміонів, ніж досі. Якщо так, то рухатися через цей кордон буде одним задоволенням, бо нині на Польщу черги, терміни поставок зриваються».

Євросоюз обіцяє виділити 8 мільйонів євро на реконструкцію пасажирського терміналу цього митного посту. Пропускна спроможність легкових автомобілів через «Ужгород-Вишнє Нємецке» складає всього 2,5 тисячі, після реконструкції обіцяють пропускати вдвічі більше.



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG