Доступність посилання

ТОП новини

Україна – НАТО: розвіяти міфи


Про міфи й легенди, які досі панують в Україні довкола НАТО й яких треба позбутися, а також про те, що Україна й Північноатлантичний союз самі вирішуватимуть питання вступу України, а третім країнам до цього зась, говорили в понеділок у Києві Президент Віктор Ющенко і Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер, який перебуває в Україні на чолі високої делегації Північноатлантичного союзу.

Президент Віктор Ющенко наголошує, що рішення України з питання про членство в НАТО є незалежним і суверенним.

«Приєднання України до НАТО вирішуватиметься найдемократичнішим способом – через всеукраїнський референдум. Рішення України з цього питання є незалежним і суверенним, оскільки це рішення повністю відповідає нашій незалежності і територіальній цілісності», – заявив він на прес-конференції в понеділок у Києві після зустрічі з Генеральним секретарем НАТО.

Ющенко також зазначив, що політика приєднання України до Плану дій для членства в НАТО чи політика майбутнього членства України в НАТО – «це не політика проти когось. Вона не має ні російського забарвлення, ні якого іншого».

«Вона має одне національне забарвлення: ми хочемо бачити Україну вільною, політично незалежною, а її територію – цілісною», – заявив Президент.

Ющенко наголосив, що питання приєднання України до Плану дій для членства є питанням діалогу виключно України і НАТО.

«Нам потрібно пам’ятати, що це діалог лише між Україною і НАТО, і третя сторона – не член НАТО, на мою думку, не повинна мати права на ветування», – сказав Президент.

Він також наголосив на необхідності чітко розрізняти приєднання України до Плану дій для членства з власне членством у НАТО.

«Ми чітко розрізняємо питання приєднання до Плану дій для членства і членства в НАТО. План дій для членства дає можливість Україні перейти від найефективнішого інтенсивного діалогу до інтенсивної співпраці. Тому ми всіляко виступаємо за те, щоб позитивне рішення з цього питання було ухвалено вже нинішнього року», – сказав він.

Ющенко особливо наголосив, що ще 2,5 роки тому заявив, що рішення про членство в НАТО Україна ухвалюватиме через референдум. «Ключове слово залишається за народом», – підтвердив Президент.

Віктор Ющенко назвав вигадкою заяви про те, що в разі вступу країни до НАТО на її території буде розміщено ядерну зброю.

«Це вигадка. Ця заява повністю не відповідає обставинам, тому що Україна ще 15 років тому дала повні гарантії недопущення розповсюдження на своїй території ядерних арсеналів, власних або чужих», – заявив він.

Україна також не має планів розміщення на своїй території іноземних військових баз, заявив Ющенко.

«Україна не має планів розміщення на власній території чиїхось військових баз. Хочу наголосити – це норма чинної української Конституції», – заявив він.

Ющенко додав, що хотів би, «щоб внутрішній діалог допоміг нам розвіяти легенди, які формуються навколо того, що приєднання України до Плану дій для членства чи потім наше членство в НАТО зобов’язує Україну брати участь у збройних конфліктах». «Це повна нісенітниця», – заявив він.

Президент наголосив на необхідності значно зменшити політизації питання про приєднання до Плану дій для членства, особливо політизації, яку «привносить зовнішня політика».

При цьому Ющенко нагадав: «Національний закон говорить, що тільки модель європейської глобальної колективної безпеки дає відповідь на виклики національного характеру».

Президент заявив про намір донести до кожного українця, що «питання вибору безпекової політики України, приєднання України до моделі колективної системи безпеки – це питання, яке стосується кожного українця, це питання, яке стосується вашої безпосередньо родини, ваших дітей».

«Ми повинні позбутися міфів і легенд, які протягом останніх майже 60 років нам нав’язували з передовиць газети «Правда», – наголосив Ющенко.

«Ми об’єднані спільним розумінням того, що вступ України до НАТО – це, перш за все, значне зміцнення глобальної європейської системи колективної безпеки 21-го століття», – заявив він, відзначаючи непорушність європейського та євроатлантичного курсу України.

«Зважаючи на участь у створенні ефективної системи європейської колективної безпеки, ми побудуємо найкращу гарантію нашої незалежності, нашого українського суверенітету і територіальної цілісності України», – наголосив Президент.

* * * * * * * * * * *

Генеральний секретар НАТО називає міфом заяви про те, ніби після приєднання України до Плану дій для членства українські військові муситимуть брати участь в операціях Північноатлантичного союзу.

На спільній прес-конференції в понеділок у Києві після зустрічі з Президентом Віктором Ющенком Яап де Гооп Схеффер також нагадав, що Україна єдина на сьогодні з країн – не членів НАТО бере участь у всіх миротворчих операціях під егідою Північноатлантичного союзу.

При цьому він також нагадав, що питання участі або неучасті в миротворчих операціях вирішує тільки сама Україна.

Керівник НАТО наголосив, що лише представники Північноатлантичного союзу мають право ухвалювати рішення про членство України в НАТО або приєднання країни до Плану дій для членства.

Він наголосив також, що курс інтеграції України в європейські або євроатлантичні структури є виключно незалежним і суверенним для самої України.

«Абсолютно зрозуміло, що будь-який курс, який стосується інтеграції України в НАТО чи ЄС, є виключно незалежним і суверенним рішенням самої України, і ніхто інший не може ухвалити це рішення за Україну», – сказав він.

«Те саме можу сказати і про процес приєднання України до НАТО. НАТО складається з 26 країн, і лише представники альянсу можуть ухвалювати рішення щодо приєднання України до НАТО, у тому числі й із таких питань, як приєднання до Плану дій для членства», – зазначив Яап де Гооп Схеффер.

Він наголосив, що в цьому процесі важливо розуміти, в чому полягає євроатлантична інтеграція.

«Євроатлантична інтеграція не полягає в тому, що на території України будуть розміщені військові бази, не полягає в тому, що на її території будуть розміщені військово-морські бази, не полягає в тому, що українські військові будуть змушені брати участь у військових місіях НАТО. Я хотів би розвіяти всі ці міфи », – сказав керівник Північноатлантичного союзу.

Яап де Гооп Схеффер також наголосив на важливості для України продовжити рухатися шляхом реформ, зокрема в галузі оборони, загального сектору безпеки, всього того, «що становить дорогу в НАТО».

Він запевнив, що НАТО надаватиме всіляку підтримку Україні в проведенні цих реформ. «Ми маємо інтенсифікований діалог, між нами інтенсифікована взаємодія на політичному рівні. Я не хотів би робити жодних прогнозів стосовно подальших рішень, але хотів би запевнити, що рішення будуть ухвалюватися на основі механізму, що існує в НАТО і ніде інде. А зовнішня політика України визначається лише Україною, більше ніким», – сказав Яап де Гооп Схеффер.

Він також зазначив, що відносини України і НАТО «не спрямовані проти будь-кого». «НАТО цінує свої партнерські і дружні відносини з Росією, і ніщо, що зробив і робить альянс, не може розглядатися як щось, спрямоване проти Росії», – наголосив Генеральний секретар Північноатлантичного союзу.

Яап де Гооп Схеффер також не бачить зв’язку між можливим вступом України до НАТО і запровадженням візового режиму між Україною й Росією, про що днями твердив у Севастополі перший віце-прем’єр-міністр Росії Сергій Іванов.

«Я не бачу прямого зв’язку відносин зовнішньої політики і питання євроатлантичної інтеграції до питань візових режимів», – зазначив керівник НАТО. За його словами, можливо, це питання необхідно адресувати Європейському Союзові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG