Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську унікальна геологічна колекція визнана національним надбанням


Івано-Франківськ - До Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання України, внесена мінералогічна колекція геологічного музею Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Таке рішення цього року ухвалив Кабінет Міністрів України. Це свідчення особливої цінності колекції, а ще можливість отримати додаткові кошти на її утримання й поповнення.

Коли на початку 60-х років один із факультетів Львівської політехніки був переведений до Івано-Франківська, навчальний заклад (тоді один із трьох нафтових у Союзі, тепер єдиний такого профілю в Україні) отримав і геологічний музей. Самій же колекції мінералів понад 130 років. Чимало «камінців» унікальні, каже завідувач кафедри теоретичних основ геології, кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент Орест Стельмах:

«Деякі з них відібрані з тих родовищ світових, які на даний момент вичерпані і не існують. У випадку втрати такого взірця поновити його вже нема можливості».

«Не ховаємо нічого, але порядок має бути»

У геологічному музеї зібрані унікальні взірці гірських порід, мінералів, представників фауни і флори з усієї планети. Скільки експонатів, які особливо цінні, де саме міститься геологічний музей, – такі запитання Орест Стельмах називає дещо провокаційними: «Там є цінні взірці, тому ми не рекламуємо, де він, розумієте. У нас часто буває, що від народу засекречують народні надбання. Не для того, щоб сховати від народу, а щоб вберегти від вандалізму. Ми не ховаємо нічого, але має бути порядок».

Музей спеціалізований, розрахований насамперед на науковців. Хоча в екскурсіях не відмовляють освітнім закладам, природничим організаціям. Тут навіть проходять заняття студентів.

Додатковий транш для розвитку

Підтримку адміністрації університету геологічний музей відчував завжди, навіть у найскрутніші часи. Втрата його була б непоправною, це розуміли всі. Зміна статусу музею дасть можливість одержувати державні кошти і на підтримку колекції, створення відповідних умов зберігання, і на її поповнення, придбання нових зразків. Є ще чимало невиставленого матеріалу, тож створюватимуться нові експозиції. Орест Стельмах називає це «своєрідним траншем для розвитку». Визначальними ж плюсами вважає популяризацію мінералогічної колекції і визнання її гідного рівня: «Просто геологічний музей – це одне, музей, який має статус національного надбання, – це зовсім інше ставлення і зовсім інше зацікавлення у людей», – каже науковець.

Кошти з державного бюджету на збереження мінералогічної колекції в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу повинні піти з наступного року.


  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG