Доступність посилання

ТОП новини

Огляд європейської преси – 16 червня 2008


Прага – Європейські газети публікують низку матеріалів на тему візиту Генсека НАТО Яапа де Гооп Схеффера до Києва, порушуючи перспективи вступу України до альянсу. Український президент Віктор Ющенко приурочив до цього візиту кілька інтерв’ю європейським газетам. Чимало видань висвітлюють складні проблеми косовської незалежності та інформують про поступки ООН стосовно Росії та Сербії.

Впливова німецька «Зюддойче Цайтунґ» надрукувала в понеділок інтерв’ю з українським президентом Віктором Ющенком, у якому глава української держави переконує європейців у закономірному прагненні Києва домагатися гарантій своєї безпеки від Північноатлантичного Альянсу. У відповідь на побоювання деяких європейських країн, наприклад Німеччини, конфронтувати з Росією у зв’язку з можливим вступом до НАТО України, Ющенко заявив у інтерв’ю німецькій газеті, що Київ готовий гарантувати Москві невикористання території України проти російської держави.Президент також звернув увагу на те, що громадська думка в Україні щодо вступу до альянсу змінюється у позитивному напрямку.

Він навів дані, що сьогодні до 40 відсотків українців уже підтримують вступ держави до НАТО і лише близько 30 відсотків проти цього кроку України. Віктор Ющенко також запевнив «Зюдддойче Цайтунґ», що, у разі запропонування Україні членства в НАТО влада обов’язково запитає остаточну думку народу на всеукраїнському референдумі.

Лондонська «Таймз» вважає, що концерт Пола Маккартні, який зібрав минулої суботи на київському Майдані понад 200 тисяч, не заспокоїв політичні пристрасті в Україні. Газета також інформує про нагнітання Росією та її прихильниками в українському Криму пристрастей довкола Севастополя. «Таймз», що в Києві це розглядають як намагання Москви дестабілізувати ситуацію в Україні і зірвати план Ющенка щодо вступу до НАТО.

Белградська «Політика» переконана, що Росія прагне до ролі світового лідера і створення у Європі системи безпеки без участі США. Ця сербська газета наголошує, що нагадування Україні з боку президента Росії Дмитра Медведєва щодо «високої ціни» для Києва «натовської авантюри» цілком серйозне. «Політика» вважає, що позиція Москви тут цілком зрозуміла: у разі вступу України до НАТО може виникнути новий «Берлінський мур», а «дезертир» автоматично стає ворогом Росії з відповідними політичними та економічними наслідками для України.

Низка європейських газет вважає, що вступ у дію нової конституції Косова, яку 15 червня ввела декретом влада косоварів у Приштині, не покращила ситуацію в країні, а погіршила, і справа йде до розпаду Косова. Так пише, зокрема, лондонська «Таймз». А австрійська «Ді Прессе» вважає, що нова конституція в цілому справляє «сумне враження», і серби краю, за підтримки Росії та Белграда, змогли залишитися «незалежними від косовської незалежності».

Більше того, наголошує австрійське видання, ООН пішла на поступки Росії та Сербії і залишає в Косові свою місію, хоча й у скороченому вигляді, але підпорядковує цивільно-поліцейську місію ЄС «ІЮЛЕКС» цим силам, вона буде мати «нейтральний статус». «Ді Прессе» також зауважує, що планується зберегти косовсько-албанські органи місцевого самоуправління та сербські суди в краї.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG