Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову береться захищати свою мову в Україні


Міністерство закордонних справ Росії стверджує, що «вперте небажання прихильників форсованої українізації вирішувати проблему російської мови на підставі чинних законодавчих і відповідних міжнародних актів призводить до відчуження значної частини населення від влади і створює напружену атмосферу в суспільстві».

«У Москві виходять із того, що до питання про російську мову в Україні слід підходити з урахуванням законних прав і інтересів мільйонів громадян України, які вважають її за свою рідну й користуються в повсякденному житті», – повчає департамент інформації і преси російського зовнішньополітичного відомства в своєму коментарі.

«Це зміцнить багатовікові традиції російсько-української двомовності, а також активно сприятиме духовному зближенню наших слов’янських народів і розвиткові гармонійних міжнаціональних відносин на Україні», – пояснюють у міністерстві цілі Москви щодо України.

Коментар МЗС Росії ґрунтується на заявах про нібито «всілякі переслідування» російської мови в Україні, які пролунали ще місяць тому в Луганську на конференції з назвою «Російська мова як чинник розвитку духовності в сучасній Україні».

Зокрема, низка наведених у ньому тверджень є майже дослівними цитатами з виступу на тій конференції народного депутата від Партії регіонів Бориса Колесніченка.

Серед таких цитат, які в Москві взяли за правду і внесли в текст свого офіційного коментаря, – те, що «за останні 16 років в Україні видали понад 70 нормативно-правових актів, спрямованих на обмеження (російської мови) в суспільно-політичному житті», що «в результаті різко падає письменність населення, люди, не знаючи ні української, ні російської мови, вдаються до так званого «суржику», чи те, що «незграбні дії влади України з дерусифікації культурно-гуманітарного простору вже поставили Україну за освіченістю на 67 місце у світі».
XS
SM
MD
LG