Доступність посилання

ТОП новини

Пасажирські квитки могли б не дорожчати


Кирило Булкін

Київ – Ціни на залізничні квитки зростають зі вражаючою систематичністю – на відміну від технічного стану вагонів та якості обслуговування пасажирів. Головний аргумент транспортників, чому без подорожчання квитків не обійтися – збитковість пасажирських перевезень. Однак Головне Контрольно-ревізійне управління України виявило, що в системі Укрзалізниці господарювання ведеться неефективно, а подекуди з ознаками корупційних дій.


Головне Контрольно-ревізійне управління провело ревізію фінансово-господарської діяльності Укрзалізниці за друге півріччя 2006 року та 2007 рік. Це період перебування на посаді міністра транспорту Миколи Рудьковського. Голова ГоловКРУ Микола Сивульський вважає, що саме екс-міністр має нести відповідальність за величезні фінансові збитки Укрзалізниці.

Загальну суму порушень КРУ визначає у понад 2 мільярди гривень. А державний бюджет внаслідок цього недоотримав щонайменше 120 мільйонів, стверджує Головне Контрольно-ревізійне управління.

Надавали невиправдані знижки, а бензин закуповували по 8 гривень

Серед порушень було назване, наприклад, таке: деяким приватним перевізникам надавали додаткові та виняткові знижки на вантажні перевезення у внутрішньому сполученні та вантажні транзитні перевезення. КРУ стверджує, що від цього втрачено доходів на суму майже 580 мільйонів гривень.

Крім того, ішлося про вилучення вагонів з інвентарного парку та передачу їх на баланс інших підприємств, що може призвести до приватизації вагонів комерційними структурами.

А, наприклад, у грудні 2007 Укрзалізниця уклала договір на закупівлю великої партії бензину А-95 за ціною 7,50 гривень за літр та А-95 преміум за ціною 8 гривень за літр. Бензин за цим договором Укрзалізниця досі не отримала, але в разі повного виконання цього договору збитки сягнули б 1 мільйона гривень.

Голова ГоловКРУ Микола Сивульський каже, що фінансові порушення, безумовно, відбиваються й на якості обслуговування пасажирів.

«Чим більше зловживання по виведенню коштів, тим важчий фінансовий стан залізниці. Вони що вимагають? Підняти тарифи для того, щоб перекрити ці, фактично, зловживання. На суму понад 2 мільярди мали бути чисті доходи залізниці. Вони могли б поновити склад, відповідні роботи провести. На жаль, цього не було зроблено», – зазначив керівник ГоловКРУ.

Зловживання на Укрзалізниці тривали вже й цього року?

Схоже, що зловживання на Укрзалізниці не припинились і після зміни керівництва. Принаймні, міністр транспорту та зв'язку України Йосип Вінський направив до Кабміну подання на звільнення генерального директора Укрзалізниці Василя Мельничука. Це сталося за наслідками перевірки КРУ вже цьогорічної діяльності підприємства.

В Укрзалізниці незгодні із закидами на свою адресу і просять КРУ про повторну перевірку.

Генеральному директорові Укрзалізниці Василю Мельничуку закидають порушення тарифної і цінової політики та брак контролю за використанням державного майна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG