Доступність посилання

ТОП новини

Росія чинить «дикий опір» Україні. Литва заборонила тоталітарні символи (європейська преса)


Прага – Чимало газет аналізують наслідки візиту делегації НАТО на чолі з Генсеком Яапом де Гооп Схеффером до України і зауважують, що Росія дратується з приводу натовських прагнень Києва, ніяк не може змиритися з безповоротною втратою геополітичного впливу, котрий мав Радянський Союз. У пресі також інформують про те, що Литва внесла законодавчу поправку, яка забороняє використовувати в цій державі нацистську і радянську символіку.

Ризька газета «Дієна» інформує про те, що Росія на всіх рівнях намагається перешкодити наближенню України до НАТО. Це видання звертає увагу, що найвище московське керівництво, починаючи з президента Дмитра Медведєва, не оминає тему України і НАТО на всіх міжнародних рівнях. Всі російські чільники різко і відверто заявляють і в Німеччині, і у Франції, і на міжнародному форумі в Петербурзі, що вони категорично проти членства України в Альянсі. «Дієна» так прямо і вказує на те, що найвище російське керівництво майже відкрито погрожує Україні, щоб вона відмовилася від вступу до НАТО. Ця газета також зауважує, що відбувається нашестя в Україну дрібних і більших російських політиків, починаючи від мера Москви Лужкова і закінчуючи віце-прем’єром Сергієм Івановим, які відкрито погрожують Україні різними карами і санкціями, якщо вона ослухається і рушить до НАТО. «Дієна» вважає, що хоча сьогодні більшість населення все ще проти вступу України до Альянсу, все ж настрої змінилися, і це вже більше подібне до ситуації, яка була в Болгарії і в Чехії напередодні вступу до НАТО. А це говорить про рух до реального вступу цієї держави в Північноатлантичний альянс, вважає ризький часопис. «Дієна» переконана, що головною причиною «дикого опору Росії» українським планам щодо НАТО є те, що Москва так до сьогодні і не здатна зрозуміти й змиритися з тим, що геополітичний вплив часів Радянського Союзу їй уже не повернути.

Австрійська «Ді Прессе» інформує про те, що Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер боровся на початку тижня в Україні з міфами про НАТО ще часів радянської газети «Правда». «Ді Прессе» також пише, що Генсек НАТО нібито наголосив за зачиненими дверима у Києві, що вирішальною в отриманні Україною Плану дій щодо вступу в НАТО буде стабільність у співпраці між Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко.

Латвійська газета «Час» коментує законодавчу поправку в Литві, яка забороняє використання нацистської і радянської символіки. Видання зазначає, що нова поправка до закону про зібрання забороняє «демонстрацію прапорів, гербів, знаків та уніформ нацистської Німеччини, СРСР, Литовської СРСР, а також прапорів, гербів і знаків, уніформ, складовими частинами яких є прапори, герби нацистів Німеччини, СРСР і Литовської СРСР». Газета «Час» вказує на те, що закон віднині забороняє використання нацистської свастики, радянського серпа і молота, радянської п’ятикутної зірки, а також зображення керівників націонал-соціалістів Німеччини і Компартії СРСР. Це видання також нагадує, що подібна заборона раніше була запроваджена і в Латвії, а згодом це планує зробити й Естонія.


  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG