Доступність посилання

ТОП новини

Що криється за конфліктом між Кабміном і керівником Дніпропетровщини?


Дніпропетровськ – Протистояння між головою уряду Юлією Тимошенко і керівниками окремих регіонів стає все відвертішим. Звинувачення у поганій роботі на зниження інфляції з боку уряду і демонстративне ігнорування засідань Кабміну з боку очільників регіонів – конфлікт набирає обертів. Чи не найпильніше Юлія Тимошенко стежить за ситуацією на своїй малій батьківщині, Дніпропетровщині, якою наразі керує «варяг» – «нашоукраїнець» Віктор Бондар: критика на його адресу лунає майже щодня. Що стоїть за цим конфліктом?

Віктор Бондар
Кілька проігнорованих викликів «на килим» до Прем’єра і дедалі жорсткіша критика уряду… Віктор Бондар уже не просто констатує, що зимові обіцянки Юлії Тимошенко землякам про перерозподіл державної скарбниці на користь Дніпропетровщини лишились невиконаними. Тепер він ще й вдається до гострих заяв: мовляв, економічний блок уряду мусить піти у відставку, адже це саме він, а не керівники областей винен в інфляції.

Не шкодує наймолодший в Україні керманич регіону докорів і на адресу керівництва Кабміну: каже, воно не дає коштів та ще й розсварює очільників областей між собою, протиставляючи показники їхньої роботи. Між тим цифри ті сумнівні, зазначає пан Бондар: в уряді щоразу лунають різні дані щодо зростання цін у регіонах – за версіями Держкомстату і Держкомцін.То кому ж вірити?

Віктор Бондар упевнений: прем’єрська команда до нього просто присікується, бо очолює регіон, який бютівці воліли б бачити «своїм»: і Прем’єр, і перший віце-прем’єр — вихідці з Дніпропетровщини. Ще одне пояснення дій Кабміну — відволікти увагу.

«Дії уряду — це спроба відволікти увагу від реального стану речей в економіці, в бюджетних промашках початку року. Абсолютно некомпетентний економічний блок уряду. Ситуацію, яка створена в економіці, я б назвав «економічним голодомором регіонів України», — говорить Віктор Бондар.

У свою чергу Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко продовжує обурюватися пасивністю обласних керівників і каже, що уряд робить все можливе, щоб допомогти областям.

«У цих 5-ти регіонах робота щодо антиінфляційних заходів не ведеться. Чим уряд може ще допомогти цим регіонам для того, щоб вони почали цю роботу, і робили для громадян, котрі мешкають у цих областях, цю роботу успішно?» – обурювалась на засіданні Кабінету Міністрів Юлія Тимошенко.

«Банальне зведення рахунків» і підготовка до президентських виборів?

Як не дивно, але у протистоянні між керівником області і Кабміном місцеві синьо-білі – на боці помаранчевого Бондаря. З ініціативи регіоналів міська й обласна ради майже водночас ухвалили відкриті звернення, де прем’єру-землячці дісталося на горіхи за так і не надіслані до регіону мільярдні суми. Їх очікували на підготовку до Євро-2012.

Проте, впевнені у міському осередку Партії регіонів, конфлікт Бондар-Тимошенко більше схожий на «банальне зведення рахунків» між двома чиновниками і свідчить про фактичний старт передвиборних президентських перегонів.

Керівник фракції регіоналів у міській раді Олексій Тишкін зауважив: «Пані Юлія не має іншої справи, як готуватись до президентських виборів. Це ми бачимо по питаннях, якими займається уряд: замість господарської діяльності то проводить вибори в Києві, то зводить рахунки. Не може так бути, щоб один регіон десятки років був «донором», а інші – реципієнтами. І це не є позиція саме пана Бондаря, а всієї Дніпропетровської області. У такому ракурсі можна казати про підтримку».

На тому, що з конфлікту між керівниками регіонів і Юлією Тимошенко «стирчать» вуха передвиборної кампанії, сходяться й експерти. А втім, як переконаний провідний фахівець столичного Центру Разумкова Олександр Литвиненко, у цій ситуації у Віктора Бондаря та його колег немає іншого виходу, як піти на поступки.

«Ситуація абсолютно ненормальна. Хоча губернатори підпорядковуються Президенту, але входять в систему виконавчої влади, тобто підпорядковуються також і Прем’єр-міністру. І я думаю, доцільніше було б, щоб губернатори прибули все-таки до Києва і публічно все було висловлено. Це було б цивілізовано і нормально, ситуація б розв’язалася досить швидко», – каже експерт.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG