Доступність посилання

ТОП новини

Трішки про кіно на Московському фестивалі


Прага – 19 червня стартує 30-й Московський міжнародний кінофестиваль. На переможця чекає приз «Золотий Георгій». Чим відрізняється цей – ювілейний – форум від минулих?

Кінокритик, президент Міжнародної федерації кінопреси, який брав участь у відборі фільмів для фестивалю, Андрій Плахов розповів Радіо Свобода: «Минулого року ми намагалися зробити акцент на російськомовному кіно, знятому в різних країнах, навіть в Італії. Цього року ідея полягала в тому, щоб зібрати просто все сучасне актуальне кіно – необов’язково за сюжетами, хоча це теж бажано, а в першу чергу за формою – і разом із тим достатньо комунікативне, щоб встановлювати контакт із аудиторією».

Нинішній фестиваль відкривається американським фільмом «Генкок», в якому є елементи анімаційного коміксу, а головні ролі грають Вілл Сміт та Шарліз Терон.

Андрій Плахов: «Цей фільм нам запропонувала компанія Columbia. Дуже важливо, щоб відкриття відбулося святково – фестиваль же ювілейний, щоб це була світова прем’єра. А це дійсно світова прем’єра: фільм виходить за кілька тижнів до американського прокату і, звичайно, до російського. Тому вживаємо безпрецедентних запобіжних заходів проти відеопіратства, навіть вилучатимемо й конфіскуватимемо (тимчасово, звичайно) мобільні телефони на прес-показі і, ймовірно, на великому показі теж. Але головне, що приїдуть зірки, залучені в цьому фільмі – Вілл Сміт і Шарліз Терон, а це надає відкриттю урочистості і бажаної зоряності. При цьому ми чудово розуміємо, що зірки потрібні не самі по собі – вони потрібні для того, щоб приваблювати публіку до фестивалю, приваблювати її увагу якраз до фільмів, де зірок немає, але є якісь художні відкриття».

Оглядачі кажуть, що простому глядачеві краще дивитись на цьому фестивалі позаконкурсну програму, бо на ній буде кілька фільмів-переможців Канського, Берлінського, Венеціанського та інших відомих фестивалів, які не потраплять до кінопрокату.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG