Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді гуртожиток придбали разом із людьми


Ужгород – Четвертий рік поспіль 52 мешканці одного з ужгородських гуртожитків оббивають пороги різних судових інстанцій та правоохоронних органів. Вони намагаються відстояти свої права на житло, яке в 2004 році продали з аукціону, навіть не попередивши про це жильців. Не отримавши ніде допомоги, люди вдалися до пікету.

Мітинг мешканців гуртожитку на захист своїх прав
27 років у гуртожитку на проспекті Свободи в Ужгороді прожила Наталя Малош. Квартирку жінка отримала від заводу, на якому працювала. У цих тісних кімнатках виросли троє її дітей, зараз усім їм доведеться йти на вулицю. Як з’ясувалося, чотири роки тому її житло разом з нею продали на аукціоні. Тоді про це ніхто з мешканців не знав, бо якби знали – самі зібрали б на гуртожиток гроші.

Його продали за смішною на той час ціною – 200 тисяч гривень. У 2004 році в Ужгороді можна було за такі гроші придбати хіба що 2-кімнатну квартиру. Ці дії чиновників пані Наталя разом з іншими постраждалими й оскаржує в суді. Після чергового засідання, звертається до прокуратури міста Ужгорода з проханням вкотре стати на її захист. Вона сподівається, змінилася влада, може, зміниться й ставлення до людей.

«Людей примусово викидають на вулицю. За цим фактом була порушена кримінальна справа, її зам’яли, Судові позови тривають, але рішення ухвалюють на користь тих, у кого більше грошей. А хто захистить права людей? Нам тепер виходить так – із дітьми йти на вулицю», – обурюється Наталя Малош.

Власниця гуртожитку переконує: не знала, що купувала

У всіх своїх бідах люди звинувачують нову власницю гуртожитку – приватного підприємця з Ужгорода Наталю Бігунець. Щоправда, жінка апелює до людей, вона каже, придбала будівлю з аукціону і її запевнили, що в ній ніхто не живе.

«Я жертва цієї ситуації, я вийшла на оголошення аукціону, я не знала, що там люди, які не відселені! Мене переконали, що приміщення чисте, без нікого. Я пішла на аукціон, виграла його. Я стала власником – і зараз проклинаю все на світі, що стала власником такого гуртожитку», – зазначила Наталя Бігунець.

Вона стверджує, що продала вже гуртожиток львівській фірмі, аби позбутися мороки. Однак люди запевненням власниці не вірять. Вони звернулися по допомогу до правозахисної громадської організації «Карпатська варта», бо вже не мають грошей на оплату послуг приватного адвоката.

Прокуратура пообіцяла стати на захист інтересів людей

Пообіцяв стати на захисті інтересів людей і заступник прокурора міста Ужгорода Андрій Малинич.

«Дайте нам часу розібратися в ситуації. Якщо була порушена кримінальна справа, ми витребуємо її, перевіримо законність ухваленого рішення, вивчимо всі матеріали, які на сьогодні існують, усі судові рішення – і знайдемо можливість допомогти людям», – каже він.

Попри запевнення прокуратури, жителі гуртожитку вирішили діяти ще й на свій власний розсуд. Учора вони розбили наметове містечко перед будівлею Ужгородської митниці, в якій працює чоловік власниці їхнього гуртожитку. Люди переконують, усе майно ця родина все одно купує завдяки високим зв’язкам посадовця митниці. Наметове ж містечко обіцяють не згортати, поки прокуратура не відновить розгляд кримінальної справи, яку вже свого часу порушували і закрили через відсутність доказової бази.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG