Доступність посилання

ТОП новини

Василь Онопенко: В Україні «здійснюється спроба державного перевороту»


Саме так, на думку Голови Верховного Суду, висловлену на сайті цієї інституції, слід розцінювати «настійливі намагання певних сил у нелегітимний спосіб шляхом неконституційних змін розвалити чинну систему правосуддя під виглядом запровадження нового судоустрою держави».

Василь Онопенко вважає, що «грубе проштовхування законопроектів про судоустрій і статус суддів ні за змістом пропонованих змін, ні за способом їх реалізації не мають нічого спільного з судовою реформою».

Насправді, стверджує Голова Верховного Суду, в ініціаторів цих законопроектів вбачаються дві основні цілі: «перша – встановлення тотального контролю над судами і суддями, що означатиме крах такої складової державної влади, як судова, перетворення її на обслуговувальний придаток окремих осіб та певних політичних сил; друга – створення «нормативно-правових» можливостей для неправомірного використання судів у політичній боротьбі, задоволення приватних та корпоративних інтересів».

Особлива небезпека нинішньої ситуації, як наголосив Василь Онопенко, полягає у тому, що «все це дійство, назване реформуванням судової системи, відбувається під прикриттям Президента, адже за його підписом з’являються листи про підтримку відверто неконституційних і юридично неприйнятних змін до закону про судоустрій».

При цьому, вважає Голова Верховного Суду, нехтується воля Президента, який ще минулого року своїм листом відкликав ці законопроекти з парламенту.

Василь Онопенко звертає увагу, що ігнорується також і його указ Президента від 2 квітня 2007 року про дострокове припинення повноважень Верховної Ради V скликання – інакше, зауважує він, не «підсунули» б для підтримки Президентом законопроект, ухвалений народними депутатами вже в період чинності цього указу.

Василь Онопенко висловив припущення, що Президента України у черговий раз спробували підставити його найближчі порадники, які, на його думку, «найбільше зацікавлені у посиленні власного впливу на суди».

Голова Верховного Суду висловив сподівання, що Президент Віктор Ющенко як гарант додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина не допустить «чергових спроб реваншу «приватизаторів» правосуддя», а більшість народних депутатів України «займуть відповідальну державну позицію і перешкодять спробі руйнації судової системи».
XS
SM
MD
LG